Arquette går från succé till kollaps

Den galna förvandlingen

1 av 8
David super med polarna...
NÖJE

Han föddes med guldsked i mun, hade en stabil karriär i Hollywood och var lyckligt gift med en av världens mest åtrådda skådespelerskor.

Men nu är livet ett helt annat för skådespelaren David Arquette.

Här är berättelsen om hur han gick från succé – till kollaps.

Äktenskapet med en av världens mest eftertraktade skådespelerskor har kraschat. Hans stenhårda integritet är ersatt med en kaskad av märkliga utspel i offentligheten. Och i förra veckan tvingades han söka hjälp för sitt alkoholmissbruk.

Det var bara några månader sedan David Arquette, 39, tycktes ha drömtillvaron utstakad för sig. I dag är situationen den helt omvända.

– Han kan inte hantera de plötsliga förändringarna i hans liv. Alla hans inre demoner har kommit ut, säger en källa till tidningen People.

Redan innan David var född förväntades hans liv att bli en framgångssaga. Som yngste sonen i det meriterade skådespelarsläktet Arquette hade han en plats säkrad på Hollywoods stjärnhimmel.

Hans första erbjudanden började trilla in i de sena tonåren. I början handlade det mest om spexiga inhopp i tv-såpor eller bakgrundsjobb i B-filmer – men 1996 fick David en filmroll som skulle bli det stora genombrottet för både hans karriär och kärleksliv: sheriffen Dewey Riley i skräckföljetongen ”Scream”.

Motspelerska i filmen var den blivande hustrun Courteney Cox, i dag 46, som just då genomlevde sin absoluta storhetstid som Monica i succésåpan ”Vänner”.

När kollegornas romans blev offentlig växte den till en enorm snackis. David Arquette ansågs lira i en betydligt lägre liga än Courteney Cox och olyckskorpar gav duon högst några månader tillsammans.

Långt och lyckligt äktenskap

Med facit i hand kan det konstateras att David och Courteney, med Hollywoodmått mätt, har haft ett nästan unikt långlivat och skandalfritt äktenskap. De gifte sig i juni 1999, fick dottern Coco sommaren 2004 och har stått till synes stabilt vid varandras sida sedan dag ett.

Till i höstas.

Beskedet om paret Cox-Arquettes separation slog ner som en bomb i kändisuniversum i oktober. Och följdes av ett efterskalv av skandaler i Davids regi.

Intervjun med radioprofilen Howard Stern är numera legendarisk. David, som dittills tigit som en mussla om sitt privatliv, valde plötsligt att berätta allt. Allt – och lite till.

– Sexet med Courteney är till viss del schemalagt, till viss del metodiskt, sa David och avslöjade i samma andetag att de inte varit intima med varandra på fyra månader innan separationen.

En kaskad av sensationella uttalanden följde. Bland annat erkände David att han hade varit otrogen med 28-åriga bartendern Jasmine Waitz – och att snedsteget hade fått honom att känna sig ”manlig”.

Några olyckliga radiominuter senare var världens medlidande väck. Davids stjärnglans fullständigt bortflagnad. Och därifrån tyckts det nu bara gå utför.

Tröstade sig med alkohol

Enligt flera källor har skilsmässan från den mer framgångsrika hustrun lett till att rollanbuden har börjat sina. ”Att inte längre vara tillsammans med en A-kändis förstör hans karriär”, skriver nöjessajten Hollyscoop.

Men att yrkeslivet fått sig en törn är inte David Arquettes största problem. Nyligen avslöjade skådespelaren nämligen att han börjat trösta sig med alkohol efter uppbrottet från Courteney.

Något som nu har utvecklats till ett missbruk.

– Alla är oroade och bekymrade över mig. Jag blir galen när jag dricker, sa David nyligen i en intervju.

– Jag har absolut ett nervöst sammanbrott, erkände han.

I julas drack David sig så full att han ramlade och slog sönder näsan. Olyckan blev hans väckarklocka – och skådespelaren beslutade sig för att söka hjälp för att ta sig ur alkoholberoendet och sin svåra depression.

Dagarna efter nyårshelgen ska han ha checkat in på missbrukskliniken Betty Ford.

– Han kände att det var den rätta saken att göra mot sin familj, säger en källa.

Initiativet uppskattades så pass att även exhustrun nu, för första gången, väljer att ta bladet från munnen:

– Jag beundrar Davids beslut att ta tag i sitt liv. Jag älskar och stöttar honom, säger Courteney Cox till tidningen People.

ARTIKELN HANDLAR OM