Kärleken räddade Jay ur sorgen

Foto: Foto: Linus Hallsénius/TV4
NÖJE

”Idol”-profilen Jay Smith om sitt svåra trauma: ”Jag hade en tragisk ungdomsperiod”.

Foto: Felipe Morales

Han tog tjänstledigt från fruktdisken – för att satsa allt på sin dröm om en musik­karriär. Nu smälter Jay Smith, 28, hjärtan i både tv-soffor och jurystolar med sin unika rockröst och blygsamma framtoning.

Men vägen till ”Idol” har inte varit direkt spikrakt för skåningen.

– Jag hade en lite tragisk ungdomsperiod. Jag hade många vänner men var trotsig, ångestfylld och rebellisk, berättar han för Klick!

Jay har lidit av depressiva tendenser i hela sitt liv. Vad han kallar sin ”överaktiva tankeverksamhet” leder ofta till att han sparkar på sig själv. Och ett svårt trauma i äldre tonåren sänkte honom till den absoluta botten.

– Min far dog när jag var 19. Det var väldigt tungt. Jag tog mig ur sorgen med hjälp av en underbar kvinna som jag träffade tre år senare. Hon lyckades vända på min inställning till livet, och det är jag jävligt tacksam över. Alla har inte en sådan tur, säger Jay Smith.

Hans flickvän var även den som skickade in klippet på honom till TV 4. Ett uppvaknande för Jay – som aldrig hade kunnat se sig själv i ”Idol”-formatet.

– Jag växte ju upp med en bild av musikbranschen som inte riktigt är verklighet nu. Att kämpa i 15 år är ingenting jämfört med två minuter i tv i dag har jag upptäckt.

Nu ligger allt hans fokus på att prestera i musiktävlingen. Tricket för att stärka den sargade självkänslan är att försätta sig i situationer som är omöjliga att backa ur.

– Min morfar hade ett uttryck som jag tycker om. ”Hellre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna bågen”. Jag försöker leva efter det, säger Jay Smith.

Frida Hübenette Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM