Ett helt Gagalet år

NÖJE

För två år sedan visste ingen vem hon var. Nu vet ALLA vem hon är.

2010 var året då Lady Gaga, 24, gjorde Stockholm i bara mässingen, gick på MTV-galan i köttklänning – och utsågs till världens mäktigaste nöjeskvinna.

I kväll uppträder den kontroversiella popstjärnan i Malmö.

MARS:

Videon till singeln ”Telephone”, med Beyoncé på gästsång, blir en snackis världen över.

I den nästan tio minuter långa filmen, som är gjord tillsammans med den svenske regissören Jonas Åkerlund, är de två popdivorna inblandade i flera våldsamma situationer.

Lady Gaga får bland annat kläderna avslitna av fängelsevakter, som konstaterar att hon saknar snopp. Scenen är en replik på förra årets spekulationer om att sångerskan skulle vara en man. I den amerikanska tv-kanalen CNN ifrågasätts musikvideons moral.

Tidigare pojkvännen och musikpartnern Rob Fusari stämmer Lady Gaga på en kvarts miljard kronor. Han hävdar att han var med och byggde upp hennes karriär – och därför har rätt till en del av hennes intäkter.

APRIL:

fy">  Lady Gaga slår Youtube-rekord. Videon till hennes tidigare singel ”Bad romance” blir det mest sedda klippet på sajten, med 180 miljoner visningar.

MAJ:

Lady Gagas två konserter i Stockholm belönas med tre respektive fyra plus av Nöjesbladets recensenter. Och den hyllade sångerskan gillar Sverige tillbaka. Efter spelningarna i ett fullsatt Globen besöker hon Stockholms­ställena Beirut Café, Collage, Le Rouge­ och Hell’s Kitchen, där hon festar in på småtimmarna. Till Melker Anderssons krog i Gamla stan kommer ”Gaggan” aningen lättklädd: i bara underkläder under jackan.

AUGUSTI:

I en intervju i det amerikanska magasinet Vanity Fair kommer Lady Gaga med flera kontroversiella avslöjanden. Bland annat erkänner hon att hon fortfarande använder kokain, trots att hon tidigare sagt att hon lyckats ta sig ur ett allvarligt missbruk: ”Jag ska inte ljuga, jag gör det ibland, och när jag säger ibland menar jag några gånger om året”. Hon berättar även att hon lever i celibat.

SEPTEMBER:

Lady Gaga rapporteras vara på väg att bli kvalificerad vigselförrättare. Hon ska ha tagit en kurs på internet för att kunna viga par i Kalifornien. Enligt engelsk press är det främst för att kunna genomföra vigslar mellan homosexuella, som blev tillåtna i staten först i augusti i år.

Lady Gaga anklagas för att ha skott sig på en väninna och musikkompanjon, som begick självmord för två år sedan. Enligt mamman till den avlidna sångerskan Lina Morgana ska den nu världsberömda artisten ha stulit hennes dotters image.

I en ny bok påstås Lady Gaga ha haft ett förhållande med Rob Fusari under tiden han var förlovad med en annan kvinna.

Stjärnan väcker än en gång uppmärksamhet för sin alternativa klädsel, i samband med MTV Video Music Awards i Los

Angeles. Under prisutdelningen, där Lady Gaga är nominerad i 13 kategorier och kammar hem åtta statyetter, bär hon bland annat en kreation – av rått kött. Tidigare har hon poserat på omslaget till magasinet Vogue Hommes Japan i en köttbikini, vilket retat upp bland annat djurrättsorganisationen PETA.

Men Lady Gaga försvarar valet av festblåsa. ”Det handlar absolut inte om respektlöshet mot folk som är veganer eller vegetarianer. Som ni vet är jag den mest fördomsfria människan på jorden”, säger hon i en intervju med talkshowvärden Ellen DeGeneres. Senare avslöjar designern Franc Fernandez att han ska lufttorka den redan legendariska köttklänningen så att den kan bevaras till eftervärlden. Dressen ska hängas upp i ett arkiv.

DeGeneres ger dessutom Gaga en vegetarisk bikini tillverkad av sallad.

OKTOBER:

Lady Gaga är nu officiellt en av världens mest inflytelserika personer. När den anrika amerikanska tidningen Forbes presenterar sin lista över världens hundra mäktigaste kvinnor hamnar hon på sjunde plats – och på nöjesmagasinet Entertainment Weeklys årliga lista över världens mäktigaste underhållare ligger hon tvåa, efter filmhunken Johnny Depp.

NOVEMBER:

Lady Gaga hotas till livet av en 26-årig student. I ett brev till sångerskan skriver den ryska kvinnan att hon vill dö tillsammans med henne – och hänvisar till Mark Chapman, som mördade John Lennon. Stalkern beläggs med besöksförbud och får

inte komma närmare Lady Gaga än 500 meter. Säkerheten kring stjärnan höjs.

ARTIKELN HANDLAR OM