Det brast för Catherine

Efter makens sjukdom – därför kollapsade Catherine Zeta-Jones

1 av 6
Michael Douglas och Catherine Zeta-Jones.
NÖJE

Makens kamp mot strupcancern blev till slut för mycket för Catherine ­Zeta-Jones.

Drygt två månader efter glädjebeskedet att Michael ­Douglas överlevt kampen mot sjukdomen, brast det för den Oscars­belönade skådespelerskan och hon lade in sig själv på en psykiatrisk klinik.

När Michael behandlades för strupcancer höll ­Catherine ihop familjen och tog hand om barnen Dylan, 10 och ­Cary, 7. Hon såg också till Michaels fängelsedömda son Cameron, 32.

 Utåt visade både hon och maken sig starka. Och en bild på den lyckliga familjen från Disney Worlds Epcot center i Florida tagen i november 2010 fick hela världen att hoppas. Bakom superstjärnornas leenden gömde sig en annan sanning. Michael var, enligt källor till Globe, nära att ge upp. Han väntade på besked om cellgifts- och strålbehandlingen hade gett effekt och med en dödsrisk på 20 procent vågade han inte hoppas för mycket.

– Michael vill ta den värsta bördan själv och göra detaljerade planer, sa en person nära familjen då till Globe, och syftade på planering av begravningen.

Catherine låg sömnlös

Allt för att ta hänsyn till sin fru Catherine som höll på att gå under.

– Hon låg sömnlös fler nätter än någon kan föreställa sig. Hon oroade sig för om hennes man ­skulle överleva, säger en källa till People.

­Så när beskedet att behandlingen gått bra kom i januari i år brast allt för Catherine. För drygt två veckor sedan la stjärnan in sig själv på behandlingshem. Dagarna innan flög hon hem till sina föräldrar i ­Wales och vädjade om deras hjälp. De åkte genast tillbaka med henne till USA för att ta hand om parets barn och se till att deras vardagsliv fungerade som det brukade.

– De har tillbringat mycket tid med henne under Michael Douglas sjukdom, men nu är det hon som behöver få stöd, sa en nära vän till Daily Express.

Stjärnan ­fördes till Silver Hill-sjukhuset i Connecticut och checkade in under namnet ”Terrie Kirny”. Michael följde henne till receptionen.

– Efter att ha kämpat med det gångna årets stress valde Catherine att skriva in sig på en psykklinik. Hon var där några dagar för att ­behandla sin manodepressivitet, bekräftade stjärnans talesperson i ett pressmeddelande.

Catherine lider av bipolär sjukdom II. En sjukdom som gör att hon drabbas av djupa och långvariga depressioner. Sjukdomen kan triggas av stress. Under makens svåra tid mådde skådespelerskan så pass dåligt att hon ibland inte orkade besöka Michael när han genomgick cell- och strålgiftsbehandlingar. Och för att dämpa ångesten tog hon till flaskan.

– Hon kedjerökte och drack, ­berättade en källa för People.

Redo att börja jobba igen

Catherines talesperson har meddelat att stjärnan nu mår bra och är redo att börja jobba igen. Hon tillbringade totalt fem dagar på kliniken. Efter att skådespelerskan kommit hem sågs hon och Michael äta pizza tillsammans på en restaurang i Greenwich.

– De såg väldigt lyckliga ut, sa ett ögonvittne till People.

Catherines beslut att berätta om sjukdomen har hyllats av stödorganisationer för människor i samma situation. Catherine är ­aktuell i två kommande filmer ”Playing the Field” och ”Lay the Favorite”. Båda har premiär nästa år.

– Hon lade in sig några dagar eftersom hon skulle börja arbeta igen och ville vara i toppform, säger en vän till People. 

FAKTA

Parets tuffa tid

Kriserna har avlöst ­varandra i ­stjärnparets ­gemensamma liv. ­Catherine och Michael har stått sida vid sida genom otaliga prövningar.

Paret gifte sig 18 november 2000 efter att ha träffats året innan. Michael var rent tekniskt gift när de började dejta 1999.

Några år in i äktenskapet började Catherine trakasseras via brev. Avsändaren, en kvinna vid namn Dawnette Knight, då 35, förföljde paret en längre tid och Catherine blev alltmer rädd för vad den hotfulla kvinnan kunde få för sig att göra.

Kvinnan, som var förälskad i Michael Douglas, dömdes till tre års fängelse. Catherine sa då, enligt BBC, att hon var nära ett nervöst sammanbrott.

I maj 2010 dömdes Michaels son från ett tidigare äktenskap, Cameron Douglas, 32, till fem år i fängelse för innehav och försäljning av bland annat heroin och kokain. Michael uppgavs vara förkrossad och anklagade sig själv för sonens beteende.

I augusti 2010, i samband med premiären av ”Wall street 2: Money never sleeps”, berättade Michael att han drabbats av strupcancer.

Mitt i allt kaos trillade dessutom en stämningsansökan från exhustrun Diandra Douglas, 54, ner i brevlådan. Diandra krävde Michael på 50 procent av inkomsten från nya ”Wall street”-filmen. Hon menade att hon har rätt till hälften av pengarna som Michael Douglas tjänar på spin-offs till filmer han spelade in under deras äktenskap.

Samtidigt rasade hela världen mot Diandra, som efter skilsmässan från Michael fick 330 miljoner. Ex-frun försvarade sig och säger att hon inte visste att Michael var sjuk när hon skickade in papperen.

Under Diandra och Michaels 23 år långa äktenskap missbrukade Michael både alkohol och droger och han ska dessutom ha haft en serie otrohetsaffärer.

I november 2010 nekades hon miljonerna.

I januari 2011 berättar Michael att han är frisk från cancer. Två månader senare söker Catherine vård på en psykiatrisk klinik.

Bipolär sjukdom II

Är en manodepressiv sjukdom. Den drabbade får humörsvängningar och lider av längre perioder av depression. Sjukdomen kan utlösas av psykisk påfrestning, sömnsvårigheter liksom av antidepressiv medicinering.

Källa: www.praktiskmedicin.com, www.ne.se