Sjukdomen tog över hennes liv

Kristin Kaspersen: Jag var trött hela tiden

MÅR BÄTTRE Programledarproffset Kristin Kaspersen, 41, drabbades av en illasinnad luftvägssjukdom. Under två års tid var hon så trött att hon knappt orkade göra något alls.
NÖJE

Smittan är omöjlig att skydda sig mot.

Tv-stjärnan Kristin Kaspersen drabbades av en luftvägssjukdom som tog över hennes liv.

– Jag var bara trött hela tiden, säger hon till Klick!.

Tv-stjärnan Kristin Kaspersen, 41, har kämpat mot den envisa luftvägssjukdomen twar i två år.

I vintras lyckades hennes kropp återhämta sig från den dolda sjukdomen.

– Symptomen var kvar även fast bakterierna försvunnit, så jag var bara trött hela tiden, orkade inte ens gå och byta en tvättmaskin, säger Kristin Kaspersen till Klick!.

Ville bara vila

Sjukdomstillståndet slukade hennes energi till den grad att hon slutligen inte klarade av att utföra enkla hushållssysslor.

Konsekvensen var att luftrörssjukdomen började ta över fler och fler delar av hennes liv.

– Jag fortsatte träna, men till slut blev det inte intressant eftersom jag ville använda varje sekund för återhämtning. När jag tvättade bilen drog jag tillbaka sätet för att vila, jag ville hitta alla stunder som fanns till det, fortsätter hon.

Till slut släppte sjukdomen Kristin Kaspersen ur sitt järngrepp.

Tv-stjärnan som hade ätit oregelbundet under sjukdomsperioden fick hjälp av en kostrådgivningsfirma för att kickstarta sin ämnesomsättning.

Det förändrade hennes tillvaro till det bättre.

I värsta fall kan twar-symptomen bli kroniska, och man kan även drabbas av svår lunginflammation.

Svår diagnos

Eftersom twar slår ut flimmerhåren som finns i luftvägarna uppstår en kraftig slembildning och kronisk nästäppa. Lock för öronen och kronisk hosta är också vanligt.

– I tio procent av fallen biter sjukdomen sig fast och ger kvardröjande infektioner som kan bli väldigt långdragna. Det är de man försöker behandla, säger Göran Falck, docent och läkare i allmänmedicin som också forskat om sjukdomen.

– Man har tittat om bakterien kan orsaka kroniskt trötthetssyndrom, men där har man inte funnit något samband. Diagnosen är väldigt svår att ställa, fortsätter han.

På 1990-talet spekulerades det i om infektionen låg bakom många dödsfall bland orienterare. Så var icke fallet.

Nöjesbladet har försökt nå Kristin Kaspersen för ytterligare kommentarer.

FAKTA

Det här är twar

■ ■ Twar är en luftrörssjukdom, som även går under namnet clamydia pneumonie. Den orsakas av bakterien med samma namn. Smittan sprids på samma sätt som vanlig förkylning. Det finns inget samband med klamydia som drabbar underlivet. Det är omöjligt att skydda sig mot smittan, och vaccin saknas.

■ ■ Sjukdomen ger under en ovanligt lång tid förkylningssymptom och trötthet. Det kan pågå i veckor, månader eller till och med år. Man bör söka läkare om inte infektionen gett med sig efter fyra veckor.

■ ■ De flesta blir friska av sig själva. Men om sjukdomen blir långvarig eller kronisk kan den behandlas med antibiotika (tre–sex veckor). Först måste man dock ha en säker diagnos, vilken är svårställd.

Det här är Kristin Kaspersen

Namn: Kristin Kaspersen. Ålder: 41. Bor: Stockholm. Yrke: Programledare. Familj: Sönerna Filip, 14 (från förhållandet med Martin Lamprecht) och Leon, 7 (från förhållandet med programledaren Hans Fahlén. De skilde sig 2008). Aktuell: Som hälsoambassadör i ”Första steget”, TV4.