Sjunger ut i The Voice

Möt coacherna Magnus Uggla, Carola Häggkvist, Petter Alexis och Ola Salo är coacherna i TV4:s nya vårsatsning ”The voice”.
NÖJE

På onsdag är det dags för premiären av nya talangprogrammet ”The Voice” i TV4.

Klick! har träffat stjärncoacherna – som är förvånade över att de trivs så bra tillsammans.

Magnus Uggla

Du har sysslat med musik i drygt 30 år. Finns det en risk att deltagare i talangtävlingar missar nödvändiga steg i karriärtrappan?

– I vissa sådana här format åker deltagarna på en räkmacka. Och det är klart att någon fördel måste det vara att ha slitit från att uppträda på ungdomsgårdar som jag gjorde under många år, att sakta bygga upp en karriär. Det är därför jag sitter här, för att jag besitter all den här kunskapen. Och förhoppningsvis kan det stänka av lite på dem som jag ska coacha.

Skulle du ha ställt upp i ett talangprogram innan du slog igenom?

– Det är svårt att svara på – men om jag hade ställt upp så hade det nog inte gått så bra.

Hur är dynamiken bland coacherna?

– Hur bra som helst, det har varit över förväntan och skitkul.

Du har en väldigt tydlig image med det krulliga håret och solglasögonen. Har det hjälpt dig i din karriär?

– Absolut! Men det är ju det som är så spännande med det här, att det bara handlar om rösten.

Ni får höra så många röster, låter inte alla likadant till slut?

– Ja, det är svårt. Det är ångest, beslutsångest. Man får ju bara välja 12 deltagare och många gånger vände jag mig om och tänkte ”Nej, varför tryckte jag inte?”.

Carola Häggkvist

Hur känns det inför starten?

– Oerhört bra, jag är jätteglad över att få vara med. Konceptet passar mig väldigt väl. Innan jag tackade ja så var jag ändå lite försiktig och ifrågasatte om det var bra att exponera talanger som är ofärdiga i tv. Samtidigt som det är ett sätt för många att komma fram i dag.

Ni är fyra färgstarka personer, kommer ni bra överens?

– Ja. Magnus är skön för att han slänger ut sina oneliners, Petter håller ordning på oss, Ola svävar i väg i sina analytiska utläggningar och jag är både vimsig och rak.

Det är 28 år sedan ”Främling”. Var du redo för den framgången?

– Verkligen, samtidigt som man inte får vara gammalmodig och tänka att de måste vara på ett visst sätt. Jag trodde nog på ett sätt att när man väl slår igenom är alla en enda stor familj i branschen. NOT! Det var som att få en kalldusch. Det är inte Hollywood eller Disneyworld utan det är en bakgata, man får gå köksvägen upp till scenen. Och glamouren får man stå för själv i sitt hjärta.

Hur är du som coach?

– Jag kommer in och är en ganska tuff coach, det ska vara full fokus och man ska få gjort så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Jag brukar oftast lyfta tonarten så det blir lite extra svårt – för du kan mycket mer än vad du tror.

Ola Salo

Vad är känslorna inför starten?

– Det ska bli skitkul. Det har visat sig vara mycket roligare än jag trodde.

Hur var dina förväntningar?

– Att coachernas egon skulle krascha. Att vi inte skulle komma överens. Men så har det inte blivit. Vi har haft jättebra stämning och lärt känna varandra. Jag var också rädd att det skulle kännas konstigt och ytligt att vara med i ett glassigt tv-program. Men det har kommit att handla om saker som är väldigt mycket på riktigt.

The Ark fick slita länge innan ni slog igenom.

– Vi höll på i nio år innan vi slog igenom. Många av de som sökte till det här programmet har många års harvande i replokaler och spelande på små syltor bakom sig. Tävlingen är till för alla duktiga sångare som är redo att ta steget ut i offentligheten men som bara inte fått chansen.

Ni är fyra starka viljor, har det varit ett problem?

– Det är klart att det blir kamp ibland. När vi kämpar om samma deltagare. När vi alla vill ha samma sökande är alla medel tillåtna. Då svärtar vi ner de andra och höjer oss själva och blir som rena bilhandlarna.

Förresten, hur är livet som pappa?

– Det går bra, jag har på senare tid gjort en härlig upptäckt. När man är sin egen så kan man hålla igång många roliga projekt och ändå ha tid för familjen. När bandet fanns hade jag svårt att få ihop det.

FAKTA

Vad är ”The voice”?

Coacherna, Uggla, Carola, Petter och Salo, får endast förlita sig till sina öron när de bedömer talangerna.

I finalen bestämmer tittarna vem som får ett skivkontrakt.

Programledare är Carina Berg.