Från Tarantino till ”Big brother”

Kändisar på dekis får fart på karriären i brittisk reality-tv

Foto: MIRAMAX
Michael Madsen gjorde storroller i Quentin Tarantinos ”De hänsynslösa” och ”Kill Bill”.
NÖJE

LONDON. Avdankad Dallas-skådis?

Bortglömd barnstjärna?

One hit wonder?

Alla får en ny chans – i brittisk reality-tv.

I dag är det dags för en ny säsong av ”Dancing on ice” att dra i gång och i veckan började också ”Celebrity Big brother”.

Redan har bortglömda kändisar som Charlene Tilton, 53, (Lucy i ”Dallas”), Corey Feldman, 40, (barnstjärna på 80-talet), Chesney Hawkes, 40, (one hit wonder med ”One and only” 1991) och Michael Madsen, 54, (Mr Blonde i ”De hänsynslösa”) börjat skapa rubriker i Storbritannien igen.

Dixon gjorde karriär

I Sverige höll ”Stjärnor på is” och ”Kändisdjungeln” bara för en säsong vardera och kändisvarianten av ”Big brother” har aldrig ens testats, men i Storbritannien drar dokusåpor och reality-tävlingar fortfarande mångmiljonpublik.

Såväl Basshunter som Ulrika Jonsson har deltagit och programmen har blivit ett sätt att antingen höja sin profil, eller väcka liv i en insomnad karriär.

– Spelar man spelet väl så kan det definitivt innebära en rejäl skjuts framåt. Se bara på Alesha Dixon, säger David Jørgensen på magasinet Inside Soap som bevakar brittisk tv och tv-stjärnor.

Alesha Dixon hade några hits med tjejgruppen Mis-Teeq under tidigt 2000-tal, men sen gick solokarriären knaggligt. Allt ändrades när hon 2007 vann ”Strictly come dancing”, brittiska ”Let’s dance”. Därifrån gick hon till att bli domare i samma show och nu har hon värvats av Simon Cowell till jurypanelen i ”Britain’s got talent” med en lön på 4 miljoner kronor.

Fem till sex miljoner kronor

Men också själva medverkan i programmen innebär ett rejält tillskott i kassan.

– Ja visst handlar det om stora pengar, speciellt för de mest berömda. Det gör att det kan vara värt att utsätta sig för risken att göra bort sig i tv, säger David Jørgensen.

Fem till sex miljoner kronor är inte ovanligt för de största namnen. Enligt rapporter i brittisk press kan summorna även vara dubbelt så höga.

– För de amerikanska kändisarna är det så klart ett sätt att tjäna pengar. Att synas i ett sånt här program i Europa gör sällan varken till eller från för deras karriär i USA. Som Tara Reid till exempel som var med förra säsongen. Det gav henne antagligen inte mer arbete i USA, men det skadade inte heller hennes karriär och det gjorde att hon kunde betala räkningarna, säger David Jørgensen.

FAKTA

Här är de ”hetaste” namnen i vårens dokusåpor

”Dancing on ice”:

Corey Feldman, 40, gjorde succé på 80-talet i filmer som ”Gremlins”, ”The goonies”, ”Stand by me” och ”The lost boys”.

– Han är fortfarande ett namn som folk känner igen och undrar vart han tagit vägen, säger David Jørgensen.

Charlene Tilton, 53, spelade JR:s brorsdotter Lucy i ”Dallas” på 70- och 80-talet.

– Hon har aldrig varit stor utanför ”Dallas”, men ändå någon man undrar hur hon ser ut nu. Speciellt med tanke på att nya ”Dallas”-avsnitt är på gång och där ska hon också vara med i ett eller ett par avsnitt, säger David Jørgensen.

Chesney Hawkes, 40, hade en one hit wonder 1991 med ”One and only”.

Har brutit benet under träningen inför programmet och tvingats ställa in sin medverkan, men bara hans olycka har genererat fler tidningsartiklar än han haft på många år.

– Jag hoppas att det ändå gör att han får lite fler spelningar i år, trots olyckan, säger David Jørgensen.

Heidi Range, 28, sångerska i Sugababes som just nu har ett uppehåll.

– Om ryktena stämmer om att Sugababes ska splittras så är det här ett bra sätt för henne att säkra en karriär på egen hand, säger David Jørgensen.

”Celebrity big brother”:

Michael Madsen, 54, gjorde succé i Quentin Tarantinos ”De hänsynslösa” och har även medverkat i ”Rädda Willy”, ”Donnie Brasco”, ”Kill Bill” och ”Sin city”.

– Han lär vara en av de bäst betalda i år. Han är årets stora Hollywood-stjärna i CBB. Precis som Tara Reid var förra säsongen och Stephen Baldwin innan dess.
 

Natasha Giggs, 29, blev känd – och hatad – av engelska folket när hon avslöjade att hon haft en åtta år lång affär med sin makes bror, Manchester United-spelaren Ryan Giggs.

Gareth Thomas, 37, blev den första landslagsspelaren i Rugby som kom ut som öppet homosexuell när han fortfarande spelade 2009.