Kvinnliga kollapser en tröttsam medieklyscha

Helena Trus om vad vi INTE vet om Demis svajande hälsa

Foto: Foto: AP
Vad vet vi egentligen om orsaken till Demi Moores sviktande hälsa?
NÖJE

Det bevisas om och om igen.

Kvinnan är det svagare könet.

Helena Trus.

Efter sommaren kommer hösten. Vi har riksdagsval vart fjärde år. Och efter en skilsmässa i Hollywood – följer en massiv kvinnlig kollaps.

I vår labila värld kan det kännas tryggt med vissa självklarheter vi alltid kan förlita oss på.

Vår kära kändisvärld är på många sätt inget utantag.

Under 2000-talet har vi fått följa en kärlekssaga där en kvinna gifter sig med en 16 år yngre man. Hur deras starka kärlek övervinner skriverier om honom som ”toy boy” och henne som ”cougar”.

I början av oktober avslöjade Star Magazine hur han, Ashton Kutcher, ägnat parets sjätte bröllopsdag åt att vara otrogen med en Sara på ett lyxhotell i San Diego.

Kort efter vill hon, Demi Moore, skiljas.

Det är här det händer. Det är här den ”uppslitande” historien om ett kraschat äktenskap slaviskt följer en viss dramaturgi.

Precis som efter uppbrottet mellan Jennifer Aniston och Brad Pitt, Sandra Bullock och what’s his name är det just i detta ögonblick det gång på gång ska ”bevisa” kvinnan som en mansberoende, anorektisk missbrukare. En tickande bomb redo att implodera och explodera.

För efter uppbrottet kommer rubrikerna: Kvinnans dramatiska superkollaps.

Det sägs att Demi nu behandlas för just missbruk och anorexia. En källa till People ”förklarar” dessutom Ashtons eskapader med att ”Demi har inte varit den kvinna han gifte sig med på ett bra tag” och att hennes nojor kring ålderskillnaden ska ha ”gjort honom tokig”.

Stackarn.

Ashton Kutcher påstås festa loss på ställen i Europa och Brasilien med diverse kvinnor, som alla sägs se ut som Demi-kopior, fast tio år yngre givetvis.

Bilden som ständigt målas upp är inte smickrande för vare sig en kvinna eller man. Men budskap är tydligt.

Kvinnan ÄR det svagare könet.

Visst handlar det om vinklar som medier över hela världen inklusive vi i Sverige kopierar från amerikanska tidningar. Och klickstatistiken vittnar om att läsare gottar sig övermätta på det.

Men det är svårt att inte göra det här till en könsfråga. Att det är vårt manschauvinistiska samhälle som envisas med att visa sitt oattraktiva ansikte.

Visst, skilsmässan kan vara orsaken till Demis svajande hälsa.

Det kan också vara en fet jävla lögn.

Vad vet vi egentligen?!