Aftonbladet
Dagens namn: Elisabet, Lisbet
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Klick!

Per Holknekts vädjan lyckades

Ex-paret får ett halvårs betänketid

FÅR FUNDERA TILL JANUARI Holknekts vädjan gick igenom hos tingsrätten. FÅR FUNDERA TILL JANUARI Holknekts vädjan gick igenom hos tingsrätten. Foto: KARIN TÖRNBLOM

Per Holknekts vädjan lyckades.

Han och Lena Philipsson får ett halvårs betänketid efter att Holknekt skickat ett mejl till tingsrätten om att få betänketid förlängt.

- Det räcker med att en begär betänketid så blir det betänketid, säger Marianne Merdal, domstolssekreterare, till Nöjesbladet. 

KRYSSADE I ATT MAN INTE VILLE HA BETÄNKETID FÖRST När ansökan först nådde tingsrätten hade parterna kryssat i att de inte ville ha ett halvårs betänktetid.   KRYSSADE I ATT MAN INTE VILLE HA BETÄNKETID FÖRST När ansökan först nådde tingsrätten hade parterna kryssat i att de inte ville ha ett halvårs betänktetid.

Per Holknekt, 52, och Lena Philipsson, 46, var först överens om att skiljas så fort som möjligt. En ansökan med önskan om att få slippa betänketid postades till tingsrätten. Men i söndags mejlade Holknekt en personlig vädjan till tingsrätten om att få sex månaders betänketid innan skilsmässan går igenom.

"Vi kryssade i 'ingen betänketid' men önskar ändra detta till 'betänketid'. Hoppas på bara knän att detta går att ändra innan papper stämplas", skrev Holknekt i mejlet.

Får fundera till januari

Per Holknekts vädjan har nu gått igenom. 

- Det räcker med att en begär betänketid så blir det betänketid, säger Marianne Merdal, domstolssekreterare vid den aktuella avdelningen på tingsrätten, till Nöjesbladet.

Paret har nu fram till den andra januari nästa år på sig att fundera igenom sitt beslut.

- Betänketiden är alltid på minst sex månader och högst ett år. Om de fortfarande vill skiljas när sex månader har gått måste man meddela det till tingsrätten. Då blir det en dom på skilsmässan, säger Marianne Merdal.

Aftonbladet har sökt Per Holknekt och Lena Philipsson.

Detta har hänt

20 september 2010: Per Holknekt och Lena Philipsson gifter sig i Skeppsholmskyrkan.

18 juni 2012: Per och Lena undertecknar en gemensam ansökan om äktenskapsskillnad, men väljer av någon anledning inte att skicka in den till tingsrätten direkt.

19 juni: ”Det har uppdagats att Per brutit äktenskapslöftena en längre tid och jag ser därför ingen utväg än skilsmässa”, hälsar Lena Philipsson till medier.

Nöjesbladet rapporterar även att de förmögna makarna inte har något äktenskapsförord.

20 juni: Lena skriver en känslosam statusuppdatering på Facebook om sin förtvivlan och chocken över makens svek.

29 juni 2012: Makarnas ansökan om äktenskapsskillnad postas till tingsrätten. Rutan med att ”äktenskapsskillnaden inte ska föregås av betänketid” är ikryssad.

1 juli 2012: Per Holknekt vädjar i ett mejl till tingsrätten om att ändra ansökan och få sex månaders betänketid innan skilsmässan går igenom.

Så fungerar betänketiden

Enligt äktenskapsbalken ska det vara betänketid om den ena maken inte vill skiljas.

Betänketiden är sex månader. Efter det måste någon av makarna skicka in en fullföljdsansökan – görs inte det ­tidigast inom ett halvt år och senast inom ett år innebär det att de fortfarande är gifta.

Finns det barn under 16 år i ­familjen löper betänketid ­oavsett. Varken Lenas eller Pers barn är dock folkbokförda på makarnas adress.

Om Aftonbladet