Cory Monteiths egna ord om drogmissbruket

”Jag tog så mycket jag kunde av vad som helst”

1 av 6 | Foto: AP
Cory Monteith.
NÖJE

Han missbrukade som tonåring och återvände från en drogklinik efter ett återfall för bara några månader sen.

I lördags hittades 31-årige ”Glee”-stjärnan Cory Monteith död i sitt hotellrum.

– Vi är i chock och sörjer den tragiska förlusten, säger hans publicist Melissa Kates.

Cory Monteith dog ensam i sitt hotellrum på Pacific Rim i Vancouver.

I lördags hittades 31-åringens livlösa kropp av hotellpersonal. Enligt Hollywood reporter gick anställda in i rummet eftersom skådespelaren hade missat sin utcheckningstid. Då hade ”Glee”-skådespelaren legat död i flera timmar, skriver tidningen.

Polisen höll presskonferens en kort tid efter att de underrättat Monteiths anhöriga, däribland hans flickvän Lea Michele som gör en av huvudrollerna i ”Glee”.

– Jag vill uttrycka min sorg till familj, vänner, kollegor och de miljontals fans som Mr Monteith har, säger polischefen Doug LePard.

Lea Michele har inte uttalat sig offentligt. Hon ber istället om att få sörja ifred.

– Vi ber alla att vänligen respektera Leas integritet under den här fruktansvärda perioden, säger hennes talesperson till People.

Träffade vänner på rummet

Vänner till Monteith hade besökt skådespelaren på hotellrummet under fredagskvällen innan sällskapet lämnade hotellet. På natten återvände Cory Monteith ensam till rummet, uppger polischefen.

– Vi tror att han var ensam när han dog, säger LePard.

Någon officiell dödsorsak har ännu inte angivits. Under måndagen genomför rättsläkaren en obduktion som kan ge svar på frågan varför skådespelarens liv så plötsligt tog slut.

Samtidigt spekulerar flera amerikanska medier att det kan röra sig om en överdos.

Monteiths liv var väldigt olikt hans populära rollfigur, den rekorderliga Finn Hudson, i den prisbelönade musikalserien som i Sverige sänds på TV4.

”Jag var utom kontroll”

I en intervju med tidskriften Parade berättade Cory Monteith 2011 om sin trassliga bakgrund. Tretton år gammal började han använda droger. Tre år senare hoppade han av skolan och började begå det ena brottet efter det andra.

– Jag var utom kontroll. Jag gick från gräs till tyngre saker. Jag tog så mycket jag kunde av vad som helst. Jag hade allvarliga problem, sa han.

När han var 19 tog han in på drogavvänjningsklinik för första gången. Behandlingen bet inte.

Till Parade sa Monteith att han började stjäla för att finansiera sitt eget missbruk.

– Jag stal en stor summa pengar från en familjemedlem. Jag visste att jag skulle åka dit, men jag var så desperat att jag inte brydde mig, sa han.

Enligt Monteith blev den efterföljande konfrontationen en vändpunkt i livet.

Efter att ha fått ordning på livet satsade han på en skådespelarkarriär. Han började få mindre roller i tv-serier som ”Smallville” och ”Supernatural”. År 2009 kom genombrottet när han fick rollen som Finn Hudson i ”Glee”.

Tog ett återfall

Det var under inspelningarna som han träffade Lea Michele. Paret har visat en lycklig sida utåt men i våras kom nyheten att Monteith tagit ett återfall och återigen tagit in på en drogavvänjningsklinik.

– Jag älskar och stöttar Cory och kommer att finnas vid hans sida genom detta, sa flickvännen Michele.

I slutet av april skrevs Monteith ut. Han tackade alla fans för stödet under tiden på kliniken. I slutet av juni filmade TMZ Monteith och Michele på Los Angeles flygplats. Paret skrattade och höll hand.

Tre veckor senare dog Cory Monteith ensam i sitt hotellrum.

Han blev 31 år.