Stevie Wonder bojkottar Florida efter Trayvon-rättegång

1 av 3 | Foto: AP
Stevie Wonder.
NÖJE

En lag i Florida får legenden Stevie Wonder att se rött.

Han tänker inte uppträda där förrän lagen avskaffats.

– Faktum är att vart än lagen finns kommer jag inte att göra uppträdanden där, säger Stevie Wonder i ett uttalande.

Över hälften av USA:s delstater har långtgående självförsvarslagar, kallade "Stand your ground" eller "Line in the sand". De går kortfattat ut på att den som känner sig hotad kan använda dödligt våld utan att först försöka fly.

I februari 2012 sköt en vakt, George Zimmerman, ihjäl en obeväpnad 17-åring och blev nyligen friad i rätten.

– Jag bestämde idag att jag inte spelar i Florida förrän "Stand your ground"-lagen är borta, sa Stevie Wonder medan han uppträdde i Quebec.

– Faktum är att vart än lagen finns kommer jag inte att göra uppträdanden där, fortsatte han.

FAKTA

”Stand your ground”

■ ■ Det är klarlagt att George Zimmerman avlossade skotten som dödade Trayvon Martin. Men han har hela tiden hävdat att det var i nödvärn.

 ■ ■ Över hälften av USA:s delstater har långtgående självförsvarslagar, kallade "Stand your ground" eller "Line in the sand". De går kortfattat ut på att den som känner sig hotad kan använda dödligt våld utan att först försöka fly.

 ■ ■ Bestämmelserna är omstridda, eftersom de successivt sedan 1800-talet har ersatt en tidigare princip, "Retreat to the wall", om att alla möjligheter till en fredlig lösning först måste vara uttömda.

Förändringarna motiveras av skjutvapnens utveckling. Så länge folk bara hade knytnävar eller tillhyggen att ta till var riskerna i en enskild konflikt lätta att överblicka. Men i en tid när vem som helst kan vara utrustad med avancerade vapen anses det tillåtet att, som lagarnas kritiker säger, "skjuta först och fråga sedan".

Källa: TT