”Star Trek”-stjärnan Leonard Nimoy drabbad av dödlig lungsjukdom

1 av 6 | Foto: ALL OVER PRESS
Leonard Nimoy skapade oro bland fansen när han fotograferades på en flygplats, sittande i en rullstol med syrgasslangar i näsan.
NÖJE

”Star Trek”-stjärnan Leonard Nimoy, 82, har drabbats av den dödliga sjukdomen kol.

Nu försöker han få andra att sluta röka.

För ett tag sedan väckte Leonard Nimoy uppmärksamhet och oro när han fotograferades på en flygplats, sittande i en rullstol med syrgasslangar från näsan.

Nu berättar 82-åringen, mest känd som Mr. Spock i mångåriga tv- och filmsuccén ”Star Trek”, att han har drabbats av den dödliga lungsjukdomen kol.

Kan inte gå längre sträckor

– Jag är okej. Jag kan bara inte gå långa sträckor, skriver han på Twitter och lägger till:

– Älskar mitt liv, familj, vänner och följare.

Kol, en förkortning av kroniskt obstruktiv lungsjukdom, drabbar främst rökare och kallas ibland rökarlunga. Sjukdomen innebär att lungfunktionen blir sämre och att det blir allt svårare för den drabbade att andas. Slutligen kan man dö.

Slutade röka – för 30 år sedan

Nimoy slutade röka för 30 år sedan, skriver han. Tydligen var det inte tidigt nog. Nu försöker han få andra att förstå hur farligt det är med rökning.

– Rökare, snälla förstå. Om ni slutar efter att ni har diagnostiserats med skador i lungorna är det för sent, skriver han.

Han avslutar varje tweet med förkortningen LLAP, live long and prosper, (”lev länge och väl”) – en fras tagen ur ”Star Trek”.

ARTIKELN HANDLAR OM