”Scientologikyrkan orsakade Tom Cruise och Kidmans skilsmässa”

Scientologledaren besatt av att splittra paret

1 av 3
NÖJE

Tom Cruise och Nicole Kidman skilde sig 2001, efter otaliga försök från Scientologikyrkan att skilja paret åt.

Nu kommer dokumentärfilmen som avslöjar hemligheterna om kyrkans maktspel bakom kulisserna.

– Jag fick uppdraget att splittra Tom och Nicole, säger före detta medlemmen Marty Rathbun.

I den nya dokumentärfilmen ”Going clear” som hade premiär i helgen på Sundance filmfestival avslöjas hur Tom Cruise, 52, skulle lockas att vilja skilja sig från Nicole Kidman, 47. I filmen uttalar sig Marty Rathbun, som när han hoppade av Scientologikyrkan 2004 var ledaren David Miscaviges närmaste man.

Bland annat berättar han i filmen att David Miscavige var misstänksam mot Nicole Kidman redan från början. Kidmans pappa var en känd australiensisk psykolog och därför stämplades hon som en ”potentiell källa till trubbel” av ledaren. Scientologikyrkan är nämligen motståndare till psykologi och psykiatri.

160 jurister anlitade

Filmen har producerats av HBO, som konsulterat 160 jurister för att försäkra sig om att inte bli stämda av Scientologerna. Andra påståenden som ställer kyrkan i dålig dager är att Kidman ska ha övertygat Cruise om att distansera sig från sina religionsfränder under hela deras äktenskap.

Under inspelningen av Stanley Kubricks ”Eyes wide shut” ska Tom Cruise inte ens ha svarat när Miscavige upprepade gånger försökte ringa honom, trots att kyrkoledaren var en nära vän och best man på Cruise och Kidmans bröllop 1990.

Förföljde Cruise

Till slut bestämde sig kyrkan för att göra sig av med Kidman och började avlyssna hennes telefon. Samtidigt förföljde de Cruise och samlade personlig information om honom, som sedan skickades till kyrkans främste ledare Miscavige. Rathbun säger i filmen att Miscavige ska ha skällt ut Cruise för hans ”perversa sexuella fetischer”.

Cruise och Kidman har båda avböjt att kommentera dokumentären, som har premiär på HBO senare i vår.

ARTIKELN HANDLAR OM