Joachims miljongåva till hustrun Marie

Prinsen ger henne hälften av 44-miljonersvillan i ”skilsmässoförsäkring”

1 av 4 | Foto: BULLS
Prins Joachim och nuvarande frun prinsessan Marie har de gemensamma barnen prins Henrik, 5, och prinsessan Athena, 3. Joachim har även prinssönerna Nikolai, 15, och Felix, 12, tillsammans med sin exfru hertiginnan Alexandra.
NÖJE

Hon fick prinsen.

Nu får prinsessan Marie, 38, även halva kungariket av maken prins Joachim, 45, som ger henne hälften av parets lyxvilla i det exklusiva området Klampenborg utanför Köpenhamn.

Gåvan är värd motsvarande nästan 22 miljoner svenska kronor. Kåken gick nämligen loss på runt 43,7 miljoner svenska kronor när prinsen köpte den i fjol, efter att på grund av miljonskulder ha tvingats sälja godset Schackenborg till en fond.

Avslöjar detaljer

Det är den danska tidningen BT.dk. som avslöjar detaljerna kring parets nya äktenskapsförord som fungerar som en slags ”skilsmässoförsäkring”. Danskarna ska slippa pröjsa apanage till Marie om äktenskapet med prinsen går i kras. Kungahuset uppges till varje pris vilja undvika en repris på det som hände när Joachim 2004 skilde sig från sin första hustru Alexandra, 50. Den nu omgifta ex-prinsessan fick, förutom en 9-miljonersvilla, behålla sitt apanage som nu årligen kostar skattebetalarna motsvarande runt tre miljoner svenska kronor.

Ett erkännande

– Man vill undvika att hamna i samma situation som med Alexandra, och det är förmodligen också ett erkännande av att det folkliga och politiska stödet till att även ge Marie apanage vid en skilsmässa inte finns, säger Lars Hovbakke, historiker och extern professor vid Köpenhamns universitet, till BT.

Gynnar Marie

Enligt Hovbakke gynnar äktenskapsförordet även prinsessan Marie.

– Det skapar också en stor säkerhet för henne. Hon är i ett främmande land och har en roll där hon inte omedelbart har möjlighet att ta ett vanligt arbete, och det ger ju henne också ro vid händelse av skilsmässa.

Kan bli bostadslös

Maries svägerska kronprinsessan Mary, 42, har det inte lika bra ordnat. Om hon skulle skilja sig från kronprins Frederik, 46, riskerar hon att bli bostadslös. Kronprinsparets senaste äktenskapsförord, som reviderades 2006, ger till skillnad mot det tidigare inte Mary rätt till gratis bostad vid en eventuell skilsmässa.

– I och med det nya äktenskapsförordet undviker alltså Fredrik att behöva ge Mary ett hus på samma villkor som Alexandra, säger Lars Hovbakke till BT.

FAKTA

Danskarna vill inte försörja prinsens exfru

Prins Joachim och hans exfru Alexandra, som har två barn tillsammans, skilde sig 2005 efter tio års äktenskap. Hertiginnan får årligen runt 3 miljoner kronor i apanage – något 65 procent av danskarna vill stoppa, visar en undersökning som gjorts på uppdrag av BT. ”Det är fullständigt orimligt och oanständigt. (…) Kungahuset ska inte betala en skilsmässoräkning med danska skattemedel”, har hovexperten Trine Villemann sagt till tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM