Saga Becker: ”Det betyder jättemycket”

Skådespelaren om Bruce Jenner-intervjun

1 av 6
NÖJE

Tv-profilen och tidigare OS-hjälten Bruce Jenner gick tidigare ut med att han bestämt sig för att könskorrigera sig till kvinna.

Nu hyllas han av skådespelaren Saga Becker, som själv är transperson.

– Det krävs mycket mod att gå ut med en sådan här sak, säger Saga Becker till Nöjesbladet.

Det var under en intervju med tv-ankaret Diane Sawyer, som realityprofilen och forne OS-hjälten Bruce Jenner för första gången gick ut offentligt med att han vill korrigera sitt kön.

Tidigare har andra medier spekulerat vilt kring könsbytet, men intervjun som sändes i ABC News är alltså den första där Bruce Jenner själv kommenterar det hela.

Nu hyllas Jenner av skådespelaren Saga Becker, som själv är transperson.

Saga Becker fick sitt stora genombrott för sin roll i ”Nånting måste gå sönder”, för vilken hon vann en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll.

Hon blev därmed första transperson att både nomineras och vinna en Guldbagge.

Men lyckan blev kortvarig.

– Direkt efter att jag fick priset hörde jag folk säga att jag inte förtjänat det utan att jag fick det bara för att jag är transperson och att de ville göra en poäng av det, säger hon.

”Behöver sägas”

Hon medger att hon inte sett intervjun med Bruce Jenner, men att själva beslutet att gå ut med att Jenner vill byta kön är värd att uppmärksamma.

– Det här är historier som behöver sägas. Det finns en transfobi överallt i samhället, transpersoner exkluderas i princip alla frågor. Det gör att folk inte vågar komma ut, säger Saga Becker.

Att lyfta exempel som Bruce Jenner gör att det blir lättare för andra att komma ut, säger hon och nämner statistik från organisationen Transgender Europe som hittat 226 misstänkta hatbrott mot transpersoner som mördats för sin läggning.

– Fall som med Bruce Jenner gör att det synliggörs och att folk får se att det är en riktig människa. Det betyder oerhört mycket, säger Saga Becker.

Fotnot: Bruce Jenner väljer själv att fortsätta kalla sig själv för ”han” och inte ”hon”, vilket framgår i intervjun med Diane Sawyer.