Eddie Izzard om sorgen efter nära vännen

Så jobbar komikern bort mörkret

1 av 5
NÖJE

Den sverigeaktuella brittiske komikern Eddie Izzard, 53, förlorade sin vän Robin Williams i augusti förra året.

Nu berättar han om sorgeprocessen.

– Jag försöker gå vidare med mitt liv, säger Izzard till Nöjesbladet.

Det märks att vi kommer in på ett svårt ämne för Izzard. Hans vän, filmstjärnan Robin Williams, tog sitt liv efter en tid av djup depression.

– Jag vägrar tro. Jag vägrar helt enkelt. Min mamma dog när jag var liten. Jag är inte bra på att sörja. Med Robin så förstod jag inte hans situation. Den mörka platsen. Jag har på något sätt fortsatt tro att han ännu lever. Det är en så sorglig sak som jag inte hittar en gnutta positivt i, säger Izzard.

Han suckar djupt.

– Sättet som jag hanterade min mammas död på var att jag gradvis med tiden vande mig vid att hon var borta. Men det blir inte ett dugg lättare. Jag är fortfarande väldigt ledsen över att Robin dog. Och sättet han dog på. Det var … åh, inte bra.

– Jag försöker tänka på vad han gjorde när han levde. Det är så jag hanterar det. Jag är också väldigt upptagen med saker och tänker på annat.

Kom varandra nära

Han berättar hur de träffades för första gången under inspelningen av "The secret agent" (1996). Williams hade en viktig cameo medan Izzard gjorde en mindre roll. Williams visste exakt vem Izzard var, vilket förvånade honom.

– Jag gav honom ett videoband med mitt standup-material. Och i nästa scen vi gjorde ihop hade han redan sett det och citerade mig. Det var extremt fint gjort av honom.

Williams skulle komma att producera Izzards standup-show på den amerikanska västkusten.

”Kunde vara väldigt tystlåten”

Izzard fick också uppleva Robin Williams allvarliga sida, som visade sig när man var på tu man hand med honom.

– Jag var hemma hos honom och då kunde han vara väldigt tystlåten och allvarlig. Många komiker använder ofta sin komiska förmåga som ett socialt verktyg, vilket han gjorde. Jag har slutat använda min förmåga i sociala sammanhang. Robin gjorde det där bättre än jag.

Som komiker är ni ganska olika?

– Vi har olika stil, men det är ändå inte otroligt olikt. Jag gillar att improvisera. Han var mer politisk än jag. Jag är mer socialhistorisk. Han var också väldigt snabb och gillade att hoppa mellan olika ämnen. Jag har tagit fram ett sätt att hålla mig till ett ämne, vilket jag gör i showen "Force majeure".

Finns det ett mörker även i dig?

– Jag har egentligen ingen inre konflikt. Det är annorlunda med mig. Om man är en surrealistisk komiker behöver man inte ha en konflikt. I mina dramatiska roller kan jag dra fram mörkret, men det är inte mitt naturliga sätt att vara.

Izzard är Sverigeaktuell med Stand up Göteborg och Stand up Stockholm den 1 och 2 maj.