Dumpad? - Så deppar du med stil

1 av 3
NÖJE

”Jag vill lämna dig, jag är inte kär i dig längre.”

Orden träffar dig i skallen som en trist ­päronformad raketgevärsgranat avlossat av en vresen taliban. Du känner hur det hettar till i ansiktet och att du blir smått yr. Hela ditt medvetande intas av en besynnerlig cocktail av sorg, vrede och frustration.

Olycklig kärlek eller att bli gruvligt dumpad är svårlösta problem. Men det finns en sak du kan göra - deppa med stil. Processen gör dig starkare och du kommer att möta kär­leken bättre rustad nästa gång. Dessutom är det i sitt elände väldigt poetiskt nästan ­filmiskt att deppa med stil.

I kärleken mellan två människor är känslorna både fysiska och psykiska. Det är glädje, trygghet, kåthet, förväntan och saknad blandat som i en gigantisk skål med grekisk bondsallad.

När det killar i magen visar det att känslor dykt upp och att du har fått i dig av den grekiska kärleksbondsalladen. Kärlek baseras även på ett utbyte av känslor. När du känner en slags gemenskap, ett slags kärlekens g med någon du tycker om funkar kärleken.

Det hela låter lite halvflummigt men om kärleken fungerar är det den bästa gåvan du kan få i ditt liv.

Fyra förfärliga faser

Du vill såklart att kärleken ska bestå. Men ­tyvärr gör den inte alltid det. Vid ett stek­besked är det lätt att ta det väldigt personligt.

Negativa tankar snurrar i huvudet och du undrar vad du är för en tomte egentligen. Här måste du ärligt rannsaka dig själv och fundera på vad du har gjort för fel.

Dina fel är dock inget jag kommer att ta upp. Jag tar för givet att du är oskyldig och att det är din partner som har blivit galen eller förledd av skummisar.

När du börjar deppa inträder du i fyra faser (se nedan). Först kommer sorgen därefter hatet sedan bitterheten och slutligen ensamheten. Till slut kommer du att se ljuset och inträda i en ny fas - förnyelse­fasen.

När du gått igenom dessa faser kommer du sakta men säkert bli ditt sanna jag. Du kommer dessutom bli starkare, klokare och till och med snyggare än någonsin.

1: SORGEN

Det är den absolut värsta av de olika stadierna. Här tappar du det helt. Bli inte orolig om du plötsligt börjar gråta eller hamra med dina näver på en vägg. ­Under denna fas förstår du inte alls hur du kan överleva ­utan din pudding. Tokiga visioner ­dyker upp i ditt ­huvud där ditt ex hånglar med andra.

Vid denna fas bör du vid ett eller två tillfällen dricka hejdlöst med sprit tillsammans med en vän du vet är stark och som kan säga kloka saker. Denna vän får gärna ­baktala ex:et.

Gå gärna till ett klassiskt lite halvsunkigt ställe där folk med brustna hjärtan har ­suttit i årtionden. Ett tips är att du redan innan du blir stekt planerat och rekat för denna eventualitet. Musiken på stället bör vara av bluestyp eller ­någon slags americana.

Drick så mycket sprit du kan och berätta allt för din vän. Vandra där­efter hem och fundera på ­livet. Väl därhemma ­sätter du på en skiva med ­Elvis där han var som ­fetast, ­gärna ”You gave me a mountain” - en ­fantastisk dramatisk tycka synd om dig själv-låt. Spy gärna. Somna fullt ­påklädd med halväten tunnbrödsrulle i din hand.

2: HATET

Här känner du inte alls att igen dig. Du börjar känna hat för den du älskar. Du undrar varför hen har utsatt dig för denna smärta. Du pratar eller skriker för dig själv när du är ensam hemma. Du försöker att sova för att inte bli påmind om vilket eländigt tillstånd du befinner dig i (det går absolut inte). ”Hatet” är den svåraste fasen att praktisera deppa med stil i. Jag rekommenderar lantmiljö för hatkänslorna. Om du har tillgång till en stuga ska du absolut åka dit. Ta långa promenader, motionera eller hugg ved. Om du har slutat röka är detta ett bra tillfälle att börja igen. Strikt alkholförbud råder under denna fas. Drick gott te med honung i stället. Ät stuvade makaroner. Min egen höst ovetenskapliga undersökning har visat att stuvade makaroner dämpar hatkänslorna något. Lyssna på country, gammal soul eller nattradio

3: BITTERHETEN

Denna fas börjar när dina hatkänslor har passerat. Du börjar gå igenom alla dina inkorgar för att försöka hitta några spår över varför du blev stekt. Vid ­inkorgsmanövern blir du sentimental då du upptäcker mängder av gulliga meddelanden. Under denna fas är det vanligt att du gör pinsamma och sorgliga kontakter med ex:et. Försök att undvika dessa samtal. Det går inte. ­Hoppet finns alltid där och gnager som en mullvad. Denna fas får du helt enkelt genomlida så gott du kan.

4: ENSAMHETEN

Nu känner du dig ensam. Du funderar på varför det här händer dig och varför alla dina ­relationer går åt helvete. Du börjar mentalt förbereda dig på att vara singel för resten av ditt liv.

Om du har bra kontakt med dina­ föräldrar åker du hem till mamma och pappa och fikar, tittar på tv och lyssnar på ­föräldrarnas favoritmusik. ­Turen till dina föräldrar är en ­utmärkt kur för att slippa ensamhet.

Det finns nämligen ingen som älskar dig mer än dina föräldrar.

FÖRNYELSEFASEN

Här krävs det upprättelse av självförtroendet. Skaffa en ny stil, klipp dig, börja med kickboxning, köp en dyr flådig svid, ett par spektakulära skor eller varför inte en bil. Strunta i om du inte har pengar, använd kreditkort eller ­låna pengar på banken. Det ­viktigaste är att du återfår självförtroendet. Här ska du lyssna på pompösa artister av typen Sinatra, Robbie Williams eller Aretha Franklin. Det går även bra med upplyftande stekar­house. Dansa framför spegeln och gör mingelbildsposer. Under denna fas kommer du märkligt nog inse att du egentligen är en hyvens prick, faktiskt en cool person. När den känslan väl infinner sig är det dags för dig att bege dig ut på byn för att dricka lyxiga drinkar där det finns vackra puddingar som berättar roliga historier och kan bjuda på vitsar.