Edward Blom fick inte adoptera - vägde för mycket

”Det var förnedrande”

1 av 2 | Foto: PETER WIXTRÖM
Edward Blom.
NÖJE

I två år kämpade de för att få adoptera.

Men Edward Blom fick avslag, för att han vägde 50 kilo för mycket.

– Det var väldigt diskriminerande, säger han i "Malou efter 10".

När tv-profilen och matdebattören Edward Blom i går gästade ”Malou efter 10” berättade han om de två jobbiga åren när han och frun Gunilla Kinn Blom kämpade för att få adoptera.

Gick i kras

Paret hade länge försökt få egna barn, innan de till slut beslöt sig för att adoptera. Efter en lång och intensiv period av kurser, hembesök, engagemang från nära och kära, gick drömmen om babylyckan i kras.

– När allt det var gjort och vi tänkte att nu skulle vi få tillståndet så att vi skulle kunna börja söka. Då säger de att ”ja förresten du väger 50 kilo för mycket”. Vi visste att Kina hade en sån regel, men inte att Sverige hade det. Det var väldigt diskriminerande, säger han i programmet.

– Det var förnedrande, de hade kunnat haft den här regeln och det hade jag fått köpa, men de hade kunnat gjort det på ett helt annat sätt.

Svår strid

Att strida mot beslutet om adoptionen visade sig inte heller vara lätt. Överklagan sker nämligen hos de lokala fritidspolitikerna – som enligt Edward gav paret ett oprofessionellt bemötande.

– Vi träffade de där fritidspolitikerna och det var rena farsen, det kändes otroligt amatörsmässigt. Det var väldigt förnedrande. Vi stod där jag och Gunilla uppställda som inkallade till rektorn. Det var inte för att ha varit busiga, utan att hela jag dömdes ut som person, säger han i till programledaren Malou von Sivers.

Fick mirakelbarn

Men plötsligt hände det oväntade – Gunilla blev gravid och sonen Melchior föddes. Edward säger att det är tack vare miraklet som han i dag kan prata om den här tiden.

– Det är nog oerhört många som känner sig illa behandlade i adoptionsprocessen, men om man inte får något barn så skäms man så mycket, även fast det inte är en själv som gjort något fel, man skäms för att när man blir överkörd på det sättet så får man konstiga skuldkänslor.

Nöjesbladet har sökt Edward Blom utan framgång.