Jojje Jönsson lägger Dag-Otto på hyllan och laddar för bebis

Väntar femte barnet: ”Hoppas jag inte står på scenen”

1 av 5 | Foto: Rickard Werecki
Jojje & Matilda Jönsson
NÖJE

Han har gjort tusentals föreställningar med Dag-Otto och fortsätter i sommar.

Men i augusti kommer en ny huvudperson – hans och hustrun Tildas andra barn efter flera års kamp för tillökning.

– Jag hoppas att jag inte står på scenen då, säger han.

Han har gjort runt 1 800 föreställningar som Dag-Otto, som blivit en rejäl kassako för Vallarnas friluftsteater.

Om några veckor är det dags igen, när teaternfirar 20 år med buskisshowen ”Jäkelskap i kikar’n” som just nu repeteras i en tennishall i Falkenberg. Där gästar bland andra Bertram Heribertson i en föreställning som kretsar kring en mystisk tavelstöld på pensionat Solhöjden.

Men sedan lägger Jojje Jönsson, 60, den folkkära brevbäraren på hyllan – tills vidare.

– Vi tror att det blir en paus. Vi försöker att inte tröska sönder honom, så att man låser sig till att vi måste ha med Dag-Otto i uppsättningarna eller poppar upp som honom i alla möjliga sammanhang.

Får du många sådana erbjudanden?

– Ja, en hel del som jag för det mesta tackar nej till. Det kan vara titta in på nåt bröllop, sommarfest, festival. Reklam tackar vi generellt nej till, säger han.

Väntar bebis i augusti – efter kampen

Schemat är späckat under sommaren, i höst turnerar föreställningen sedan landet runt för att spelas i Skara och Göteborg under våren.

Då värdesätter Jojje Jönsson ledigheterna extra mycket.

– Min fritid är väldigt värdefull för mig. Jag har en sjuåring som kräver mycket, och jag skrotar gärna hemma i trädgården, säger han.

I augusti får han ännu en anledning att vara hemma – efter hans och hustrun Matilda ”Tildas”, 39, långa kamp mot endometrios, felbelägen livmoderslemhinna, väntar de smått.

– Vi hade mer eller mindre gett upp om ett lillasyskon till Alfred, men nu blev det så och vi är jätteglada. Det ska bli fantastiskt. Jag hoppas bara att jag inte står på scenen men jag har klarat det med mina andra fyra barn så jag hoppas att det fungerar den här gången också, säger han.

Hur känns det att bli pappa vid 60?

– Jag är otroligt barnslig, nu är jag mycket lugnare, rår om min tid på ett annat sätt än när man var ung och behövde jobba 24-7 får att få ihop allt ihop. Nu har jag ett annat lugn och en annan erfarenhet.

Och det späckade schemat i höst?

– Nu har jag faktiskt tagit helt ledigt halva augusti och september då jag brukar jobba med andra projekt, säger han.

”Drar inte in miljoner”

Sedan början på 90-talet har han blivit en av Sveriges främsta buskisstjärnor.

Vad har framgångarna betytt ekonomiskt?

– Inget omvälvande, jag är ju inte delägare. Jag är med i uppsättningarna och får mitt gage. Jag har och har haft min försörjning tryggad om man säger så, säger han.

Med du borde få ett ordentligt gage?

– Hade det varit så väl... Jag är nog för snäll för att vara en stenhård förhandlare. Jag får skaffa mig en agent, är du ledig?

Haha, kanske. Drar du in miljoner?

– Absolut inte, jag har en schysst månadslön. När jag tittar på mitt företag och jämför med artister ligger jag i den undre halvan men jag har så jag klarar mig.

Medan kollegorna och vännerna Stefan (Gerhardsson) och Krister (Claesson) blivit rika som troll sedan de första stegen ut på buskisscenen som delägare i arrangörsgiganten 2Entertain som bland annat äger Vallarnas friluftsteater, har Jojje Jönsson tagit det lättare på businessfronten.

– Hade jag köpt aktier i 2Entertain skulle de gått i konkurs veckan efter, garanterat. Sådan tur har jag när det gäller pengar. Det är bättre att andra sköter det så tar jag del av det och mår bra.

ARTIKELN HANDLAR OM

Klick!