Schyffert blåste sig själv – på 18 000 kr

Fick oväntad budmotståndare under konstauktion

1 av 2
NÖJE

Ibland är en själv värsta fienden.

Fråga bara Henrik Schyffert som blåste sig själv på 18 000 under en konstauktion i förra veckan.

– Jag blev helt tokig, berättar han i David Batras podcast.

Henrik Schyffert har profilerat sitt fotointresse stort de senaste åren och investerat en andel av sina miljoner i fotokonst.

I ”David Batras podcast” berättar han nu hur han i förra veckan hamnade i en infekterad auktionstrid – med sig själv – om ett av svenske dokumentärfotografen Sune Jonsons klassiska bilder med utropspris på 4 000 kronor.

”Jag väckte nån jävel”

Eftersom Schyffert var upptagen med inspelningsjobb under fredagen kunde han inte övervaka auktionen utan tog hjälp av budroboten på auktionshusets sajt.

– Jag skriver in maxbud 30 000, den kommer aldrig gå dit upp men jag vill verkligen ha den. Men så kommer jag hem tidigare från inspelningen och öppnar auktionen. Precis då är det min som ska upp och den ligger kvar på 4 000 spänn. Ingen har budat, så jag tänker ”jag lägger en femhundring, så får jag den”. Då väcker jag nån jävel, så, pling: 5 000 spänn.

Hoppade av – vid 22 000

Då tog det hus i helvete.

– Jag blir helt tokig, spelmanisk, och tänker: jag lägger mig inte. Vid 22 000 hoppar jag av. Jag tänker: det här går inte, det är nån galning, jag kliver av. Då plingar det till i mejlboxen: ”grattis Henrik Schyffert, du har köpt Sune Jonssons foto för 22 000 kronor”. Då har jag alltså budat mot mig själv och trissat upp den med 18 000 kronor, säger han i podcasten.

Försökte rätta till missen

Efteråt fick han panik och ringde han upp auktionhusets kundtjänst för att försöka rätta till den saltade dubbelbudningen.

– ”Det måste ha blivit något fel, finns det ingen varning mot sånt här?”. Hon svarar: ”Ja, vi pratade om det men så sa vi att ingen är så jävla dum att man går in och budar mot sig själv". Men jag kan komma på en kille, säger Henrik Schyffert i David Batras podd.

Henrik Schyffert är aktuell med en soloföreställning i höst.