Jodå – artisteri kan visst hänga på håret

Kristin Lundell.
NÖJE

Det finns de som hävdar att en artists frisyr inte har med saken att göra. Det är givetvis helt fel.

Om jag ändå hade fått en femöring för varje mejl som reagerat på att jag skrivit om en artists kläder och frisyr i en recension. Så många burkar med femöringar jag skulle ha haft. De som mejlar är alltid män som ofta brukar avsluta med att tipsa om Pink Floyd. Ibland tycker de att jag borde lyssna på någon gammal blueshjälte. De är alla rörande överens om att det är ytligt att påpeka vad en artist har på sig. I deras värld skulle David Bowie alltså ha varit samma artist om han en gång gått upp på scen i en onepiece. Det skulle inte ha spelat någon roll om Kiss kom upp på scen sminkade i brunkräm; om Madonna hade på sig träningsoverallen i stället för balettbodyn.

Jag förstår inte resonemanget. Som om inte halva dragningskraften och lockelsen till en artist alltid legat i det yttre. Vem man är beroende på vad man lyssnar på. Stilen och identifikationen. Jag skulle gärna se också regelrätta recensioner av Bob Dylans frisyr genom åren. Det är ju håret som har varit med och gjort hans siluett ikonisk.

Nu är det förvisso evigheter sedan rocken var ungdomlig. Den har nått pensionsålder, grymtar förutsägbart om sakernas tillstånd och dess forna rebeller prisas av kungligheter. Rocken vill inte säga något nytt, den vill mest berätta om det som har varit.

Efter några år av den moderna skäggrockens vurmande för ansiktsbehåring, jeans och flanell har nu motsatsen checkat in. Vårens smak handlar om pastellfärgerna. Det är som om ett stall av My Little Ponys exploderat i frisörsalongen där Little Jinder och Rebecca & Fiona målar regnbågar på en grå februarihimmel. De uppdaterar från samtiden med sina nya singlar. Berättar för oss vad som händer just precis nu. Det är, namnet till trots, inte Pink Floyd men det är våren 2014.

I höst tar kanadensiska Grimes, som numera är signad till Jay Z:s management Roc Nation, över stafettpenseln. Gissningsvis kommer dragen att fortsätta vara i tjockt pastellrosa.

Kristin Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM