I framtiden är alla män Kjell, jag bävar redan

Kristin Lundell om oron kring vad som händer med ”sköna grabbar” när de blir äldre

1 av 2
Kjell Bergqvist tar självklar plats, här under Guldbaggegalan.
NÖJE

Tänk att få vara Kjell Bergqvist för en kväll.

Inte behöva bry sig om det sociala spelet eller gammal vanlig artighet.

Bara ge Kjell den plats som Kjell förtjänar.

Dj:n Tatiana Alvarez hade tröttnat på att inte få några spelningar. Eller snarare hade hon tröttnat på att bokade gig avbokades när det kom fram att den som hade gjort musiken (det vill säga hon) var kvinna. Hennes agent hade skickat musiken anonymt till diverse klubbokare och allt hade gått utmärkt till det visade sig att hon inte bara var en dj – hon var dessutom kvinna.

En fruntimmerdiskjockey på en klubb.

Tvi för den lede.

Någonstans måste gränsen dras.

Det var därför som Alvarez bestämde sig för att bli Matt Muset – en helt vanlig snubbe som dj-ade under pseudonymen Musikillz.

Som honom – iförd skägg, sminkat adamsäpple och med en typisk manlig dj-look komplett med en tjejkompis som tjänstgjorde som flickvän – kom framgångarna snabbt.

Dj-talangen Musikillz var precis det som omvärlden hade väntat på.

En ny stjärna på EDM-himlen.

Sådana kan vi faktiskt inte få nog av.

Det regnade spelningar över Musikillz.

För att undvika att bli påkommen var Alvarez tvungen att bete sig som en man också utanför scenen. Professionellt sminkat adamsäpple i all ära – hennes kvinnliga röst hade riskerat att avslöja henne och för att minimera den risken gällde att så få som möjligt vågade komma nära henne.

I veckan berättade Tatiana Alvarez, i en intervju med den brittiska dagstidningen The Telegraph, hur hon studerade Eminem för att lära sig att uppföra sig lika oåtkomligt som den amerikanske hiphopstjärnan.

Som Musikillz uppförde hon sig som en man.

Alvarez erfarenhet av att dj:a både som man och kvinna var att hon som man fick mindre uppmärksamhet bakom scen än hon fick som kvinna. När hon ställde sig på scen som man ansågs hon däremot vara ytterst kompetent för sitt uppdrag.

Ingen ifrågasatte hennes kunnande eller skulle hjälpa till med tekniken.

Alla litade på att Musikillz kunde sina grejer.

Efter att ha dj:at som Musikillz i ett år ansåg Alvarez att hennes experiment var över.

Nu har filmjätten Warner Bros köpt rättigheterna till hennes historia med Mike Medavoy – som producerat bland annat ”Shutter island” och ”Black swan” – som tilltänkt producent.

Tatiana Alvarez själv önskar sig Jennifer Lawrence i rollen som henne.

Det gäller att tänka stort.

Att tycka att man är värd det bästa.

När jag läser om Tatiana Alvarez önskan tänker jag på Kjell Bergqvist.

Den svenske skådespelarens uppförande när han skulle dela ut pris för Bästa manliga huvudroll på måndagens Guldbagge­gala är faktiskt fascinerande.

Ett skolboksexempel i hur det blir när en man som tycker att han är förtjänt av all världens uppmärksamhet får fri tillgång till direktsänd tv.

En varningens flash från framtiden om hur 2030-talets prisgalor kommer att se ut. När dagens sköna killar åldrats till sköna gubbar som minsann inte tänker ta ett steg tillbaka ens för en sekund.

För de har hela livet levt enligt premissen att de är värda sin plats enbart för att de finns och nu på ålderns höst ska de njuta denna frukt till fullo.

Framtiden, jag bävar inför dig.

Lundell listar...

Foto: AP
Taylor Swift.

… varumärkesskydd. En artist måste givetvis skydda sitt namn så att ingen kapar det! Detta vet Taylor Swift som i veckan varumärkesregistrerade ett antal rader från sin senaste skiva ”1989”. Den som tänkt använda ”Party like it’s 1989” på en sadel, ett vindspel eller icke-medicinska produkter för hår, hud och skalp kan därmed se sig blåst eftersom dessa områden är specificerade i anmälan. Bland tusen andra grejer. Swift spänner fast byxan med bälte, hängs­len och extra resår. Betyg: Fem öppna landskap av fem.

… ordvitsar. Lite ironiskt är det att den senaste serien i nordic noir-genren är en brittisk-amerikansk samproduktion. I torsdags hade det arktiska kriminaldramat ”Fortitude”, med ”Brottet-Sarah Lund”-Sofie Gråbøl i huvudrollen, premiär i Storbritannien och USA (i Sverige får serien SVT-premiär den 22 februari). The Guardians recension av premiäravsnittet är inte bara översvallande – det innehåller också ordvitsande referenser som The chilling och The brrrrr-idge.

Betyg: Fem Glenn av fem.

… lego. Ingen subkultur är så bespottad som hipstern. Alla vill håna hen – ingen vill vara den. Ack och ve. För att sparka igång modeveckan i Köpenhamn finns nu också hipstern i legokostym. Komplett med skägg, fixed gear-cykel och designbrillor. Det roliga tar dock slut där. Innan det ens börjat. För var är The Knife-medlemmarna i legonäbbmasker? Mikrobryggeriet i grönt lego? Kaffefiltret som låter legokaffet sippra? Så snopet alltihop. Betyg: Två chiapuddingar av fem.

ARTIKELN HANDLAR OM