Kristins Skolstart

1 av 6
NÖJE

Skolstartsveckan är i full gång men nej, det handlar inte om pennskrin och bänkpapper.

På listan till årets upprop står Lana Del Rey, ­Kirsten Dunst och Madonna.

Om nu bara solen kunde lämna oss i fred.

Det var som vanligt typiskt. Just när det var dags att bli höst bestämde sig sommaren för att tränga sig på likt ett ihärdigt fem-i-tre-ragg.

Men sitt lugnt i båten. Snart väntar många mörka månader av inomhusliv och tack och lov för det.

För hösten 2015 är inte bara ett smörgåsbord av gott, det är ett smörgåsbord i ett påskägg. Det är dags för upprop av några av höstens största pärlor.

1. Suffragetter på film

Den verkar inte gå upp i Sverige förrän i januari men vi kan fortfarande frossa både i nya trailrar och recensioner av ”Suffragette”. Höstens politiska storfilm - med Carey Mulligan, Meryl Streep och Helena Bonham Carter i rollerna - kommer att öppna Londons filmfestival i början av oktober och wow! Eller okej, Meryl Streeps roll som suffragettledaren Emmeline ­Pankhurst blir kanske inte ett verklighetens svar på Mad Maxs Furiosa.

Men det är inte olagligt att hoppas. Låt oss få en massa action i denna ­historieberättelse om den militanta brittiska kvinnorättsrörelsen.

2. Kirsten Dunst i ”Fargo”

Andra säsongen av den charmerande tv-serien ­”Fargo” får amerikansk ­premiär den 12 oktober - och ­visas kvällen därpå på HBO Nordic - men redan nu börjar huvudrollsinnehavaren ­Kirsten Dunst att pryda ­världens magasinsomslag. Äntligen mer Kirsten!

Handlingen utspelar sig 1979 i de iskalla delarna av nordmellersta USA och ­bilderna på Dunsts rollfigur Peggy Blomquist är rent guld.

Kom igen nu Fargo! Vi är redo för mer av det där kittlande obehaget. Lite samma känsla som när tungan rycktes bort efter att ha slickat på en frostbiten Saab 1986.

Ni förstår vad jag menar.

3. Nytt från Lana Del Rey

Musikbranschen håller fortfarande på att nyktra till efter festivalsommaren men höstens bästa musiknyhet kom redan i veckan. Lana Del Rey är tillbaka och vi behöver inte vänta längre än till 18 september för att få lyssna på albumet ”Honeymoon”.

Dessutom har Del Rey fortsatt att samarbeta med Rick Nowels som var med och gjorde skivorna ”Born to die” och ”Ultraviolence”. Som att bli född på nytt och döpt i gotisk Hollywoodromantik.

4. En lösning på rockfallet

De har fallit som furor i sommar - Florence and the Machine-Florence Welch, U2:s The Edge, Foo Fighters-Dave Grohl och Bob Hunds Johnny Essing - men det var som vanligt Her Madgesty som var först. Redan i januari ramlade Madonna av scen under Brit Awards-galan. Den nyblivna 57-åringen är den ständiga trendsättaren. Den 14 november kommer hennes ”Rebel heart tour” till Tele 2 Arena och Södersjukhuset kan redan nu börja blanda till gipset. Utifall att.

”Downton Abbey”.

5. Downton Abbey lämnar tv-rutan

Efter att med åren ha blivit halare än en tvål är det nu tid för den brittiska slottssåpan ”Downton Abbey” att ta farväl. Lördagen den 17 oktober är det dags för familjen Grantham att inleda sin sista och sjätte säsong i SVT1.

Det är kanske lite väl vågat att hoppas på att Lady Edith ska spränga hela kåken och slå sig fri från överklassens bojor men låt oss åtmin­stone hoppas på en näve grus i efterrätts­puddingen. För det goda dramats skull.

1 av 3

Kristin korar veckans …

... TOPPNOTERING #1

Brittiska FKA Twigs charmade byxan av alla som såg henne på Way Out West förra helgen. En färsk ep finns ute för den som vill ha mer men varning, titeln ”M3LL155X” är knappast något att säga efter ett par glas vin.

... TOPPNOTERING #2

Den släpptes förra måndagen, men veckonummer är världsliga saker när visslingarna låter som i Jonas Lundqvists ”Den som ser havet”.

... TOPPNOTERING #3

”Catastrophe”. Varje onsdagskväll de senaste fem veckorna har varit högtidskväll på SVT. Nästa vecka sänds säsongs­finalen av urroliga komediserien av och med Sharon Horgan och Rob Delaney. Abstinensen är redan svåruthärdlig.