Ett slöseri med humor

1 av 3
Amys nya film – ”årets besvikelse”.
NÖJE

Världens roligaste Amy Schumer skulle göra världens roligaste film.

Det blev inte så. Årets besvikelse gör nästan ­fysiskt ont.

Det skulle ju bli så kul.

Men man känner sig sällan så dum som när man sitter beredd på sitt livs skratt men går därifrån oskrattad.

Det är den förlägenhet som alltid slår till när efterlängtade förhoppningar inte blir av.

Man vill gå hem och inte tänka på saken mer.

För två veckor sedan hade ”Trainwreck” svensk biopremiär och det var länge sedan som jag sett så mycket fram emot en film.

Den skulle ju vara jätterolig. ­Världens nya komikerfavorit Amy Schumer (när får hon förresten ­leda Golden Globe-galan?) är ju jätte­rolig.

Filmens regissör Judd Apatow brukade ju en gång i tiden vara ­jätterolig. ”Hysteriskt roligt” lovade dessutom ett presscitat på SF:s hemsida och filmaffischen där Amy Schumer dricker sprit ur en flaska gömd i en papperspåse var ju kul.

Men ack.

Maken till typiskt mesig romantisk komedi får man leta ­efter vilket såklart är en poäng eftersom meningen med ­romantiska komedier just är att leta efter en ­make.

Filmens Amy har sedan barnsben blivit itutad att monogami ­inte är vägen till lycka.

Efter att ha levt sitt liv enligt den devisen inser hon dock att hon ändå inte är lycklig. Tänk om det är den monogama kärleken som saknas? Ja men visst måste det vara den!

Om man nu ska lägga känslorna av enorm besvikelse åt sidan och vara rättvis är väl ”Trainwreck” egentligen inte sämre än vilken annan ­romantisk komedi som helst.

Det hade ju snarare varit att föredra. Om den misslyckats med sitt uppdrag att vara en romcom och

i stället varit något annat. På ett sätt är det givetvis ironiskt.

I juli-numret av Vanity Fair publicerades en artikel där Schumer – ­intervjuad av Apatow – berättar om hur huvudrollerna i roliga filmer ­alltid går till vackra filmstjärnor:

”De är bra skådespelerskor och riktigt snygga, men de är inte roliga” konstaterade den 34-åriga komikern.

Någon mycket tråkigare borde fått rollen som Amy i ”Trainwreck”. Det är ett slöseri med humor att låta Schumer spela den (vill någon förresten se vass humor om hetero­sexuell parkärlek skynda in på SVT Play och se årets roligaste komediserie ”Catastrophe”).

Men låt oss nu gå vidare och ­koncentrera oss på veckans två ­roliga Amy Schumer-nyheter.

1. I tisdags uppträdde hiphop­stjärnan Talib Kweli i Chicago och som duettpartner i”Get’em high”

– den låt som Kweli gjorde med ­Kanye West på den sistnämndes ­skiva ”The college dropout” – dök Amy Schumer upp! Vi tar och glömmer ”Trainwreck” direkt efter detta.

2. Världens bäst betalda skådespelerska (enligt veckans lista i ­Forbes) Jennifer Lawrence och Amy Schumer åker inte bara vattenskoter ihop på sin fritid. I veckan avslöjades också att de skriver en film tillsammans.

Låt oss nu hoppas att någon startar en crowdfundingkampanj för att se till att Judd Apatow håller sig långt borta från den.

Jag kan börja med att lägga 500 dollar.

Kristin korar

Förnamn: Pete.

Efternamn: Doherty. Ena halvan av låtskrivarduon i The Liber­tines.

Förnamn: Carl.

Efternamn: Barât. ­Andra halvan av låtskrivarduon i The ­Libertines.

The Libertines. Kommande skivan ”Anthems for doomed youth” är precis så bra som man inte ­vågade hoppas högt på. Kan vi alla få det som Pete och Carl häller i morgonkaffet?

Lundell listar

1. Jo, den här punkten gäller egentligen nästa vecka och ja, visst är det en generös tolkning av ordet ”händelse” men höstens stora kulturskandal kommer tidigt i år. På tisdag spelar nämligen både The Charlatans och The Allah-Lahs i Stockholm. Vi tänker alla samma sak: En konsertkrock av Guds nåde. Hur man än väljer är man en förlorare.

2. Lägg ner årets bokmässa! För vem vill gå runt i en syrefattig mässhangar när man kan ligga på en divan och plöja den forne The Smiths-sångaren Morrisseys debutroman? ”List of the lost” ges ut den 24 september och i veckan fick världen tjuvkika på omslaget. Det pryds av den amerikanske sprintern Earl Young som vann guld på OS i Rom 1960.

3. Många har velat göra sig roliga på edm-scenens bekostnad men den som har roligast på väg till banken är ändå Calvin Harris. När Forbes i veckan listade världens rikaste dj:er hamnade den skotske super-dj:n på första plats med sin förmögenhet på 66 miljoner dollar. Nu är frågan vilket ekonomiuniversitet i världen som kommer att vara först med att erbjuda kurser i att droppa basen.