Saker vi har kvar att fröjdas åt 2015

1 av 2 | Foto: AP
Skippa infantila familjekomedier i juldagarna och se ”Carol” med Rooney Mara och Cate Blanchett i stället. Och se den sen igen.
NÖJE

Vi befinner oss i listornas månad.

Men låt oss inte glömma bort det som händer nu när det som hände förr ska sammanfattas.

December månad gnistrar oväntat mycket i år.

Det har getts ut mycket bra i år. Nästa vecka kommer musikredaktionens bästa skivor att avslöjas och fredagen därpå, på självaste jul­dagen, är det dags för årets bästa låtar att listas. Om någon skulle be mig utse årets bästa konsert hade det varit en urenkel affär. Redan i mars gjorde Björk 2015 års mäktigaste spelning när hon klev ut på Carnegie Halls scen i New York för den första av en handfull framträdanden i den anrika musikmiljön. Florence Welch på Way Out West i Göteborg, The Charlatans på Debaser Medis i Stockholm och Madonna på sin världspremiär i Montreal i all ära. Björks närvaro var så brutal att den slog undan fötterna på allt som skulle komma efter. Men det var som sagt då. Låt oss nu praktisera en aning mindfulness och återvända till nuet. För trots att knappt halva december har gått finns det fullt av saker att glädjas åt. Innan glöggkoman slår till, låt oss unisont glädjas åt följande:

Gåsmamman. Det finns ingen som helst anledning att låta eventuell helgledighet såsas bort framför mediokra repriser. Inte när C More-dramat ”Gåsmamman” pågår för fullt. ”Ofattbart spännande” är bara för- och mellannamnet när det kommer till denna kriminalthriller med Alexandra Rapaport, Tommy Körberg och Gustaf Hammarsten. Den listige ger givetvis bort ett julklapps­abonnemang på kanalen till den person som kommer att befinna sig närmast under julhelgen. Och erbjuder att logga in på sin egen dator.

Transparent. Att få en säsongs­premiär med två veckor kvar av året är nästan för generöst. Så ett gemensamt tusen tack måste utbringas till planeringsansvarige för den underbara serien om familjen Pfefferman. I den första säsongen kom familjefadern Morton ut med att han ska bejaka sitt rätta jag och bli kvinnan Maura. Resten av familjen har inga större problem med den förändringar – de har så fullt upp med sig själva. I kväll har den andra säsongen premiär på Viaplay. God jul redan nu.

”Louder than bombs”.

Louder than bombs. Jag har inte sett den än men tipset kan inte slå fel. Joachim Triers nya film, som för tre veckor sedan fick ta emot Bronshästen för bästa film på Stockholms filmfestival, måste givetvis ses. Det melankoliska sorgedramat har premiär nästa vecka - några dagar innan jul­afton. Ett perfekt alternativ till julstök med Lasse Kronér.

Carol. Att årets bästa film sladdar in och sätter upp sig själv på svenska biografer på juldagen är en imponerande deadlinesurfning. Men så är också Todd Haynes filmatisering av Patricia Highsmiths roman inget annat än ett rent mästerverk. Glöm att långsamt dö på ännu en infantil familjekomedi – bara för att ha något att göra i julhelgen - och se i stället fram emot att omslutas av Cate Blanchett och Rooney Mara som Carol och Therese som inleder en kärleksrelation i 1950-talets New York. Måste ses minst två gånger.

Till sist, låt oss avsluta med att citera den forne Oasis-medlemmen Noel Gallagher, tillika rockvärldens roligaste man, som i veckan levererade årets enda nödvändiga recen­sion av Adeles nya skiva: ”Jag tycker det är jävla mormors­musik”.

Lundell listar

Veckans …

…album. Astropol är en supergrupp i det lilla. Björn Yttling, Bebban Stenborg från Shout Out Louds och Smash har gått samman och släppte förra veckan den drömmiga skivan ”The spin we’re in”.

…comeback. Den omtalade podden ”Serial” har dragit igång sin andra säsong. Nu blir det ingen lugn jul varken för programmets så oresonligt besatta lyssnare eller deras anhöriga.

…film. ”Me and Earl and the dying girl”. En charmerande indie­rulle för alla som inte är allergiska mot charmerande ­indierullar.

Kristin korar

1 INGRIPANDE. Den förre The Strokes-gitarristen Albert Hammond Jr, 36, var i tisdags på besök i Stockholm för att spela. Konserten var inte så mycket att hurra för men det var däremot civilkuraget. Från scen berättade nämligen Hammond Jr att han och bandet avvärjt ett personrån utanför hotellet tidigare på dagen. Rockstjärna på kvällen och assistent till den svenska lagens långa arm på dagen. Det är två strängar på samma lyra.

2 BESVIKELSE. Vi kanske inte är så många som fort­farande känner kittlingar vid tanken på skotsk-svenska Glasvegas. Men biljetterna till bandets julkonsert på Södra teatern i onsdags tog i alla fall slut i ett nafs. Så vidare julig var dock inte den utlovade julshowen och som vanlig konsert var det inte heller något att hänga i granen. Kvällens åtminstone lilla guldkant var i stället att sångaren James Allans mamma dök upp på scen. Fler artister borde ta med sig sina mammor på turné.

3 KÄNDISBINGO. Det låter som en ljuvlig idé till julteve: Netflix-specialen ”A very Murray Christmas”, med Bill Murray i huvudrollen, har manus skrivet av Murray, Mitch Glazer och Sofia Coppola. Den sistnämnda står också för regin och wow vilken kul grej i teorin. I praktiken är ”A very Murray Christmas” dock roligast som spelplan till kändisbingo. Där dök Amy Poehler upp och där sångerskan Jenny Lewis. Och där franska rockbandet Phoenix och dra på trissor: George Clooney och Miley Cyrus. Slut på det hela.