Nya prisklasser i årets Guld-klav

NÖJE

Om en vecka delas årets priser i Guldklaven-galan ut.

Galan går in i sitt andra år med flera nya prisklasser.

Men samtidigt försvinner en av de mest intressanta från förra året.

Mina invändningar mot Guldklaven förra året handlade mest om att jag saknade flera i mitt tycke relevanta och nödvändiga priskategorier. Om detta skrev jag i en krönika dagen efter prisutdelningen, den 18 juli 2000:

”De i dagsläget enda riktigt intressanta kategorierna årets sångare, sångerska och liveband bör kompletteras med åtminstone följande bra och relevanta prisklasser: årets album, årets låt, årets kompositör och årets textförfattare. Det är en gåta att ingen av de klasserna fanns med i år.”

I år har upplägget förändrats något i rätt riktning. Men prisklassen Bästa liveband, som förra året vanns av Arvingarna, har i år märkligt nog utgått och i stället ersatts med tre helt nya kategorier: Årets nykomling, komposition och dansband.

Men fortfarande saknas

egna prisklasser för album och textförfattare. Och låt, kompositör och textförfattare har buntats ihop till kategorin Årets komposition - ett tillvägagångsätt som förbryllar.

Nomineringarna till Årets komposition är Barbados ”Kom hem”, Friends ”Lyssna till ditt hjärta” och outsidern ”Rosen som du gav mig” med Mats Bergmans, den sistnämnda med den skrala motiveringen att den under ett antal veckor legat högt på P4:s ”I afton dans” topplista.

De nytillkomna prisklasserna

höjer intresset för Guldklaven-galan, även om jag tror att kategorierna för sångare respektive sångerska ändå kommer att få mest uppmärksamhet. Förra årets segrare Magnus Carlsson är nominerad i år igen. Om man bortser från att han redan fått priset, har motkandidaterna Sten Nilsson och Olle Jönsson inte mycket att sätta emot. Barbados är det senaste årets i särklass mest framgångsrika dansband, vilket också borde innebära en utmärkelse i kategorin Årets dansband. Inte ens Friends kan hota där.

Erica Sjöström, Drifters, Nina Inhammar och Kim Kärnfalk, Friends, och Berit Henriksson från Hedez kämpar om priset för Årets sångerska. Där tror jag att Friends-tjejerna ganska lätt tar hem det.

Vikingarnas Lasse Westmann är nominerad som Årets gitarrist. Det var han även förra året, men förlorade mot Joyrides Dante Holmberg. Westmann och Barbados-Magnus är de enda som nominerats två år i rad. Vad det nu kan betyda.

Årets komposition: Här tror jag på en målstrid mellan ”Kom hem” och ”Lyssna till ditt hjärta”.

Allt annat vore en skandal.

Bäst just nu

Michael Nystås