Nu förstår man hur stor Hellström är

Håkan Steen analyserar hitlistan

NÖJE

Håkan Hellström rakt upp i toppen på singellistan!

När hände det senast en artist som sjunger gamla visor?

Det är nu, när Håkan Hellström kan släppa en ep med sånger av såna som Mats Paulson och Olle Adolphson och sälja guld bara på några dagar, som man på allvar inser hur häpnadsväckande stor han blivit.

Det handlar helt uppenbart inte bara om låtarna, utan framför allt om vem som gör dem, och hur.

Inte för att dessa fyra låtar i sig på något sätt är dåliga, vi snackar tre klockrena visklassiker och en ovanligt begåvad Ted Gärdestad-låt här, men för att förvandla viscovers till det hetaste på hitlistan krävs folkets kärlek.

Titta bara på Pelle Ossler, Wilmer X-gitarristen. Förra våren gav han ut en minst lika stark version av Fred Åkerströms ”Jag ger dig min morgon” som Håkan gör på den här plattan. Nästan ingenting hände, vare sig med den eller albumet ”Desorienterad”, trots åtskilliga hyllningar i spalterna.

Framgångarna för ep:n ”Luften bor i mina steg” grundar sig säkert också på att Håkan och hans glimrande lilla orkester verkligen omfamnar låtarna och vågar tolka om dem på sitt eget skevt sprudlande sätt.

Någon som inte är bekant med ”Trubbel” eller ”Visa vid vindens ängar” sedan tidigare hör förmodligen inte visor från förr, bara nya lysande Håkan-hits.

Pain direkt in på albumlistan och Nickelback ytterligare några placeringar upp. Lagom-metallen håller landet i ett skrämmande stadigt grepp just nu.

Håkan Steen