Hatten av för Thorleifs, 40 år

NÖJE

Thorleifs fyller 40.

Och firar med feta dubbel-cd:n "Hit Collection" (Mariann).

Alla hits, tre helt nya - och en tysk.

"Hit Collection" (Mariann) är Thorleifs mest ambitiösa samling sen 1995 års "Historien Thorleifs - Skivan" (Carlton). Som alla minns ingick den i en vådligt seriös satsning, som även bestod av en videodokumentär och en bok.

Den nu föreliggande samlingsdubbeln är en anslående produktion. 32 sånger som påminner oss om den här orkesterns storhet, och att man på 40 år hinner med en hel del. Jag tycker inte att det gör så mycket att versionerna av de allra äldsta sångerna är nyinspelningar från 1995 års samling. Det är stora melodier, det är Thorleifs, det är "Gråt inga tårar", "Och du tände stjärnorna" och "Flyg bort min fågel".

Jag har alltid tyckt mycket om de sånger Thorleif Torstensson själv skrev till bandet under 70-talet - som popstänkaren "Kurragömma" och sockersöta tryckaren "Krama mig igen". Vackra och budskapsmättade "En dag i juni" är en annan favorit: "Du vill kanske skrika högt för att allas blickar liksom dött/Vart är vi alla på väg nu?"

Här finns många nutida Thorleifs-klassiker, som Just D-duetten "Tre Gringos", "En liten ängel" och "Till Folkets Park" ("Kom till Folkets Park / till vår park / komma loss och vara sig själv till ett svängigt danskapell en sommarkväll."), men också tre helt nyskrivna sånger. Överlägset bäst bland dom är "Dina nära och kära", skriven av Dan Attlerud, Rune Gardell och Lasse Westmann. Det är en luftigt producerad, akustisk ballad som omedelbart slår an en ton och fastnar - på "Svensktoppen" om inte annat. Kanske Thorleifs bästa sen "Med dej vill jag leva".

Vi får till och med ett smakprov från orkesterns nya tyska album.

"Hit Collection" är ett storhetsbevis. Thorleifs behöver det här efter halvfloppen med senaste studioalbumet.

Jag lyfter på hatten för de 40 första åren.

"Stora Dansbandsboken 1965-2001" är nästa stora projekt för bokförlaget Life is Fab Publishing. Boken, som beräknas utkomma i april 2003, blir en heltäckande encyklopedi över alla svenska dansband verksamma under perioden.

- Boken ska dokumentera alla dansband i hela Sverige, oavsett om de gett ut skivor eller inte. Det ska finnas bilder och information om alla medlemmar, när de började och när de slutade, berättar förlagschefen Thomas Engström.

För att projektet ska kunna genomföras går förlaget nu ut och ber allmänheten om hjälp. På förlagets webbplats kan man lämna information som man tror kan vara av intresse för boken.

Med den färdiga boken följer en unik trippel-cd med 90 låtar som ska spegla eran.

Plusguiden

ARTIKELN HANDLAR OM