Slangen är älskad av alla

NÖJE

Jag säger bara Slangen.

I två veckor slogs han mot ryssar, tyskar och danskar. Hundra procent hela tiden. Han hade inte en tanke på att ge vika på planen eller att tacka nej till intervjuer om handboll med jovialiska TV4-killar i stiffa polotröjor. Ett genidrag, förstås, för i dag har han svenska folkets villkorslösa kärlek. Alla älskar Slangen, eller Magnus Wislander, som det förmodligen står på hans legitimation även om han aldrig behöver visa den.

Visserligen är han en fantastisk idrottsman och det är en av anledningarna till hans popularitet, men den där sista finishen, den som ger honom ett helgonlikt skimmer har sin förklaring i en enkel sifferkombination - 031. Göteborg.

Svenskar är nämligen nyanslöst svaga för människor från västkusten.

Med det finns ett undantag: stockholmare. De är inte medlemmar i fanklubben.

Om man läser svenska tidningar, eller ser på tv, så tvekar inte journalister med Stockholm som bas att gång på gång på gång, ytterst tröttsamt, skjuta in bisatser där ordet Göteborg används som ett laddat skällsord. Begreppet "göteborgskt" slängs in i vilka exotiska sammanhang som helst för att beskriva nånting som är riktigt dåligt även om fenomenet inte har sitt ursprung i det geografiska område som adjektivet antyder.

Det här är ett kontraproduktivt beteende och en lönlös kamp eftersom läsarna och tittarna generellt sett har en kärleksrelation till fenomenet 031. Det är stockholmarna de irriterar sig på - inte de fantastiska människorna från Göteborg som flanerar på Avenyn, eller flimrar förbi på tv eller nonsens-skriker sig hesa på statlig radio ett par timmar varje fredag eller jobbar som dykarinstruktörer slash reseledare i Phuket.

Jag vet egentligen inte vad det beror på - och framför allt kan jag inte förstå vad det är som är så tilltalande med Sveriges näst största stad och dess invånare. Men vi kan lämna den frågeställningen därhän och i stället nöja oss med att konstatera att man borde vara född i "Lilla London" (används ironiskt av stockholmare).

För det är göteborgarna som vinner. Det ska vara Kronér. Det ska vara lyxprogg. Det ska vara "Änglarna". Det ska vara Hysén. Det ska vara Galenskapare.

Vi som huserar i Stockholm kan skämta hur mycket vi vill om "goa gubbar".

Slangen kommer ändå alltid att vara svenska folkets Favorit-Slang.

Filip Hammar ([email protected])