En av vinterns ärligaste skivor

NÖJE

Han är mest känd som låtskrivare åt den svenska dansbandseliten.

Friends, Barbados och Kikki Danielsson hör till dem som spelat in hans sånger.

Nu kommer Carl Lösnitz första soloalbum.

Carl Lösnitz är en balladernas man. Tillsammans med Bert Månson skrev han en av Sten & Stanleys vackraste tryckare, "Gryning över havet", på albumet "Bröder" 1998. Både Martinez och Candela har spelat in hans och Calle Kindboms mäktiga "Blå vind". Friends har gjort ett flertal av Lösnitz låtar på sina två första album, däribland den svenska texten till Estlands hyllade schlager-EM-bidrag 2000, "Once in a lifetime" med Ines. Han har dessutom legat på Svensktoppen med 15 av sina sånger, första gången med Ingmar Nordströms 1989.

Så här kan man hålla på med Carl Lösnitz meritlista. Man kan ta snudd på vilken som helst av de senaste årens stora dansbandsskivor och hitta hans namn nånstans i konvolutet.

En balladernas man - som nu släppt sitt första soloalbum.

"Tio spår" (Calling songs) är lågmält producerat av Thomas G:son och blir som starkast i de dominerande, lugnare partierna. Carl Lösnitz sjunger nära lyssnarens öra, hans röst är anspråkslös, ömsom ljust sårbar, ömsom mörk med lite hes singer/songwriterkänsla. I texterna är han en god lyriker, som i den berättande "Don Quijote de la Mancha". I många sånger finns en närmast biblisk längtan efter nånting högre, som jag tror är mer än en slump: "När man tror så hjälper det / och man börjar se allt som det är", sjunger han i countrybiten "Det finns änglar".

Starkast är duetten han gör med sångfyndet Jenny Engdahl i den nakna balladen "Möta gryningen". Första versen är närmast gastkramande i sin utsatthet, där båda sjunger ut sin hjärtskärande längtan. Och i vers två: "Du har en självklarhet inom dig / Det är nånting jag aldrig haft."

Jag vill också nämna den gospelinfluerade "Håll mig kvar", Eagles-doftande "Die in your arms" och avslutande balladen "Månljus i en nordisk vinternatt". "Tio spår" håller inte hela vägen, men är väl värd att leta upp för den som vill höra en av våra mest intressanta kompositörer i full frihet.

En av vinterns ärligaste skivor.

Till sist några ord om en bra singel jag länge velat skriva om: deltidsbandet Chapelles debut "Bara du". Det är en snygg halvtempoballad producerad av Thomas Thörnholm. Utförandet är påkostat och sångerskan Ulrika Barkgårds röst för tankarna till Idde Schultz.

"Bara du", skriven av John Andersson och Lisa Löfgren, påminner lite om 80-talshiten "Neverending Story" i versmelodin. Baksidan är en Heart-influerad ballad, "When he cries". Chapelle tog sig till final i dansbands-SM 1999. Läs mer på www.chapelle.se.

Plusguiden