Mogen, svängig, dansant musik

NÖJE

För ett år sen vann Chiquita lyssnaromröstningen i P 4:s ”I Afton dans” och var aktuella med en egen femspårssingel.

Alingsåsbandet släpper nu fullmatade plattan ”Säg att du älskar mig än” (Mariann).

Det är den bästa mogna dansmusik du kan köpa just nu.

”Säg att du älskar mig än” kan göra Chiquita till ett namn även hos den skivköpande publiken. Plattan är producerad av Tomas Edström i Schytts. Det är en man som kan sina saker. Han brukar också producera Kellys skivor – och det märks.

Det är moget, dansant, svängigt, melodierna är i de flesta fall starka – mycket nyskrivet blandat med örhängen som ”Summer holiday” och ”Happy birthday sweet sixteen”.

Skillnaden är att det aldrig blir mossigt som på Matz Bladhs senaste.

Sångaren Benny Bendén sjunger varmt och tryggt, han har en bra röst, som en blandning mellan Conny Nilsson (ex-Berth Idoffs), Towe Widerberg och Göran Lindberg.

”Säg att du älskar mig än” är späckad med musik, 20 låtar, och det säger sig självt att det är svårt att hålla en jämn kvalitet i ett så stort material.

Men jag tycker att Chiquita lyckas oväntat bra, bottennappen är få.

Till toppnumren hör det Thorleifs-influerade titelspåret, Hans Jerners ”Varma vindar (blåa hav)”,

Peter Bergqvists och Hans Backströms ”När jag blundar kan jag se dig”, Rose-Marie Stråhles ”Jag vill följa dig”, Dan Stråheds, Sören Bundgaards och Fini

Jaworskis ”Montmartre” och den avslutande lilla

valsen ”Ljungmannens vals” skriven av Harry Blomqvist.

Jag skärskådar på nytt texterna på Peter Danielsons fyraplusbelönade soloalbum ”Jealous kind” (Boxplay/Edel).

En av kompositörerna, Peter Karlsson, skriver i ett mejl om några av skivans sånger.

Han berättar att den andlöst vackra balladen ”Cry on my shoulder” handlar om ett barn med Downs syndrom, att skamlöst Per Gessle-poppiga ”The One” handlar om Gud och ”I’m flying” om en man som drunknade för ett år sen.

Nästa singel från plattan planeras bli ruffiga ”Miss Masquerade”. Ursprungligen skrevs den som en finstämd, akustisk ballad ?

Legendariska skivbolaget

Platina Records i Göteborg gav på sin tid ut storsäljande skivor med Tages, ThorErics och Thorleifs. ”Gråt inga tårar” släpptes ursprungligen där.

Nu dokumenteras bolagets historia i en kommande bok, skriven av den välkände nöjesjournalisten och textförfattaren Hans Sidén.

Boken om Platina Records släpps i april på förlaget Life is Fab Publishing.

Plusguiden