Alice Bah är helt rätt för hovet

NÖJE

Alice Bah, vilket äventyr hon har varit. Även om hon med jämna mellanrum bestämt sig för att hoppa av den slitsamma mediecirkusen, har hon hela tiden funnits där. Ständigt närvarande, ständigt sugen på att göra ett politiskt korrekt utspel. Ständigt beredd att vara Alice Bah.

Precis när man hade fått för sig att hon satt hemma i Vasastan och köttade ner sig i Statsvetenskapens förvirrande kurslitteratur, sökte hon rampljuset igen och dök upp på Skansen i en svensk folkdräkt. Den mörka hyn mot det kulörta tyget. Så djärvt. Ett riktigt ställningstagande. Häftigt, tänkte säkert Kungafamiljen som satt på första parkett och kände hur marken under dem skälvde när hon stal showen så totalt på Sveriges nationaldag. När Alice sen hade pratat klart kan vi utgå ifrån att hon vände sig mot vår blåblodade favoritfamilj, och neg, en liten detalj som hon nämligen har gjort till sin egen lilla specialitet och som gör att vi vet att det verkligen ÄR Alice Bah som rivit av ett publikt framträdande och ingen annan programledare.

Jag vet inte om det var under de där magiska timmarna uppe på Skansen, som Kronpinsessan Victoria och Alice Bah blev ”bästa kompisar” (jag vet ärligt talat inte ens om Vickan var där), men nu ska de i alla fall jobba ihop. Alice ska intervjua vår tronarvinge i boken ”Victoria, Victoria!”. Och jag vet inte vad som är mest tragiskt: Att Hovet vill använda sig av en TV-profil för att uppfattas som liberalt och totalanpassat till Det Nya Sverige. Eller att Alice Bah tycker att det ska bli jätteskoj att få sitta i ett chambre separé på Slottet och nedteckna Victorias plattityder.

Hovets val av ”författare” är väl egentligen inte så konstigt. För Hovet kommer alltid att vara Hovet. Lätt och Lagom. Alice Bah är ett perfekt namn att slänga fram när de vill samla pluspoäng hos den breda allmänheten. Ken Ring (eller Meral?) hade varit för mycket. Vi kan med andra ord inte vänta oss nåt annat av Kungafamiljen och Tarras.

Men Alice! Hon har ju hela tiden gjort klart för oss att hon känner ett närmast köttsligt begär att jobba för de svaga i samhället och att fylla sitt liv med meningsfulla sysselsättningar (Det var väl därför hon hoppade av TV för en flummig titel på Skandia, ett företag som uppenbarligen lider av samma pk-ångest som hovet?).

Å andra sidan hade jag det på känn, Alice Bah är precis som de andra. En tjej som förförs av tanken på att vara hej och tjenare med Sveriges mest kända familj. Det är hundra gånger viktigare än att omvandla ord till handling.