Ett pärlband av hits radas upp

NÖJE

Våren 2002 är en tid för summering och eftertanke.

Kan man tro när man ser den flod av samlingsplattor som skeppats ut till skivaffärerna de senaste månaderna.

Senast i raden är Wizex med nya "Guldkorn" (Mariann).

Kikki Danielsson, Lena Pålsson, Charlotte Nilsson och Paula Pennsäter. Fyra starka sångerskor som var och en satt prägel på Wizex under mycket lång tid. Det känns fullt logiskt med någon form av bokslut efter det senaste vaktombytet i orkestern.

"Guldkorn" är en dubbel med 40 låtar - tio med Kikki, 13 med Lena och åtta vardera med Charlotte och Paula, samt en (1) med mångårige andresångaren, numera framgångsrike soloartisten Dan Stråhed.

Det är oklart vilken rättviseprincip som rått under urvalet, exempelvis saknas stornummer som "Om himlen och Österlen", "Flickan, jägarn och priset", "Jag måste nå min ängel" och "När vi rör varann". Och det finns inte ett spår från de två utmärkta album som Frituna gav ut med Wizex 1995 och 1997, "Varma vindar" och "Några enkla rader".

Men det är ändå ett långt pärlband av hits som radas upp: "Tusen och en natt", "Djupa vatten", "Miss Decibel" och "Älska mig", för att nämna några.

Störst intresse väcker skivans åtta mer okända Kikki-låtar. Det är sånger från 70-talet, i många fall svåra att få tag på. Som "Är du på väg", en stilren svensk tolkning av BeeGees "Woman in love". Som vackra balladen "När jag behövde dig mest", "Just when I needed you most" på svenska. Eller "Jag måste gå", med text av Kikki, och "Är det inte så", som kommer på Friends nya album - cirkeln sluts.

Det finns anledning att påminna en ny publik om Wizex 70- och tidiga 80-tal. Det görs bra med en sån här samling, men ännu bättre med regelrätta återutgivningar av de gamla skivorna. Börja med "Oh Julie" från 1983.

"Guldkorn" är långt ifrån den första Wizex-samlingen. Leta också efter "Jorden snurrar" (Mariann) från 1997. Den innehåller bland annat den fina och tänkvärda duetten "Som en symfoni" från 1988.

Wizex är det enda dansband som fått en Rockbjörn.

Då är man stor.

Och jag som tyckte att Nanne Grönvall och Nick Borgen svängde i "Ett vackert par" på senaste "Aktuell Musik"-samlingen. Så kommer vedervärdiga hockeylåten "Vi är dom tuffaste" (Mariann) - sjungen av Nanne och skriven av Nick - och förstör alltihop.

Olyssningsbart.

Till sist: Grattis, Kikki Danielsson - 50 år på fredag!

Plusguiden

Michael Nystås