Du är världens vackraste i vår

NÖJE

Det är VÅREN!!! JAAAAAA!!!

Det ser ut att bli en fin dag. En sån där dag då man bara självklart kan släppa allt man har för händer och tänka att äh! och inte längre jobba på listan över Saker Som Gått Ohjälpligt Förlorade.

Jag sitter på trappan med mitt kaffe när jag hämtat tidningen och hälsar på alla grannarna och alla som går förbi och ler mot bananmoskladdiga barn och är inte trött alls längre för att klockan är åtta på morgonen och inget är jobbigt eller tveksamt när det är så här ljummet ute.

Ingen kan vara disciplinerad när solstrålarna får allt dammet att virvla kring bokhyllorna och kontoret förvandlas till ett uppehållsrum med dricka och popcorn och förtjust vårloja kollegor som ligger utslängda över möblerna som mätta lejon. Datorn surrar humlelikt och alla ljuden utanför fönstret låter så där som saker låter när man ligger på stranden med ena örat begravt i handduken och det andra fyllt av vatten. Ingen känner sig gammal och innerstadshjärtana frostas av så att man kan blinka till alla man passerar. Och på kvällen gör det ingenting att jag blir full för jag behöver inte stå i små hörn och tänka nugårjaghemnugårjaghem utan kan sitta med ryggen ut mot lokalen och göra av med hela lönen på banana daiquiris och tala med vem som än står bredvid om vad som helst utan att vi behöver berätta vad vi heter eller vad vi gör. Som om vi redan känt varandra länge.

Och alla ledsna skådespelare på teatrarna som oroar sig för att de aldrig kommer att få fast anställning på Dramaten får ytterligare en tidsfrist med parkteatrarna, och spärrvakterna i tunnelbanan flirtar med dig för att du tar med dig en bit av våren ner i underjorden, för du kan inte låta bli, den sätter sig i håret och i skrattgroparna och faller som konfetti runtomkring alla pendlarna.

Jag bryr mig varken om pollen eller duggregn så länge eftermiddagarna är ljusblå och kommer med bomullsklädda vänner som dricker alldeles för tidiga flaskor vin på Wasahof medan de lyckligt klappar på alkisarnas hundar.

Det är som om vi varit sjuka och anemiska med massor av skörbjugg alldeles för länge, och nu kommer ljuset och luften och det känns precis som när nån du tycker om vänder på ditt täcke så att det blir alldeles svalt. Du är som bäst nu. Du är som starkast nu. På våren är du vackrast i världen. Glöm inte det.

ARTIKELN HANDLAR OM