Lasse bjuder på för lite nyheter

NÖJE

I dag kommer Lasse Berghagens platta med nya och gamla Stockholmshyllningar - en stadspromenad med Berghagen som guide och cd-häftet som kartbok.

"Stockholm, mina drömmars stad" (NMG) är sommarens bästa soundtrack.

Den enda helt nyskrivna sången är den lågmälda titelballaden, som jag presenterade närmare förra veckan. I totalt 14 sånger tas vi med på en tur genom Stockholm. Intill varje text finns lite turistinformation i form av en notering om vilken geografisk plats den avhandlar. Det är givna nummer som "Stockholm i mitt hjärta" (naturligtvis) och "Sträck ut din hand", mestadels plockade från Lasse Berghagens 90-talsplattor.

Två gamla sånger har fått ny musikalisk dräkt av producenterna Martin Hansen och Mikael "Nord" Andersson - "Till Stockholms skärgård" och den kanske mer okända balladen "Karl-Erik Johnsson", som ursprungligen skrevs för Kardemumma-revyn 1974. Det är en känslostark visa om en förvirrad gammal man med sig själv som enda sällskap.

Krockarna mellan Berghagens tidigare, mer dansbandsinriktade sound, och hans nya på senaste studioalbumet blev inte så stora som jag befarat. Men jag hade gärna hört vad Hansen och "Nord" hade kunnat åstadkomma om de fått lägga fingrarna på "Sträck ut din hand", till exempel.

För övrigt förstår jag inte hur Berghagen lyckas få den texten att handla om Skansen - men det kanske var en eftergift för att få med en av hans mest älskade sånger på plattan?

Hitkänslige producenten och låtskrivaren Martin Klaman är inblandad i en av vårens starkaste dansbandssinglar, Valdemarsviks stoltheter Titanix utgivning "Här hos mig".

När man hör den är det förvånande att Titanix inte tillhör våra allra största, bästsäljande och mest populära dansorkestrar. "Här hos mig" är en kraftfull sistadansen-tryckare, skriven av Klaman och Dan Attlerud, mångkunnig kompositör och sångare med bland annat texten till Barbados "Se mig" på meritlistan. Han leder också egna popbandet Attlerud.

Men nu är det Titanix som ska lyftas fram. "Här hos mig" är en perfekt komposition, en verklig tändarballad, arrangemanget är effektivt konstruerat mot urladdningen i refrängen, versmelodi och refräng samspelar med Maria Rolfs sugande sångröst. Hon sjunger med en inlevelse och en avslappnad säkerhet som omedelbart fångar in lyssnaren. Värmen och styrkan påminner lite om Carina Jaarneks största stunder. I en bättre värld än den här hade Maria Rolf tillhört våra mest hyllade.

Blir "Här hos mig" Titanix biljett till den breda publiken?

Plusguiden