Helene & Gänget är tillbaka på rätt spår

NÖJE

Helene & Gänget satsar på en varm ballad som sommarsingel.

"Så speglas kärleken" (GoodWill) är bandets första nyinspelade sång på nästan 18 månader.

Och ännu ett tecken på orkesterns nytändning.

Helene & Gängets senaste livstecken på platta var singeln "Över land, över hav" (GoodWill). Efter ljumma albumet "Som ett ljus" (GoodWill) 2000 var förväntningarna nedtonade.

Men "Över land, över hav" var en glad överraskning och jag skrev entusiastiskt i en krönika den 20 februari 2001: "Framför allt känns det som om Helene & Gänget är tillbaka på rätt spår igen."

Intrycket förstärks av den nu föreliggande balladen. "Så speglas kärleken", inspelad under våren och skriven av Kent Fingal och Haidi Krohn, välmeriterade balladproffs åt bland andra Lasse Stefanz, är en varmt orkestrerad duett mellan Helene Persson och kapellmästaren Magnus Persson. Det är också han som arrangerat och producerat. Magnus Perssons lite kärva sångröst gör sig bra till Helene Perssons starka, klockrena.

Jag skulle vilja säga att "Så speglas kärleken" är det bästa Helene & Gänget spelat in sen "Tillsammans igen" och "Kärleken och ensamheten" på femplusbelönade albumet "Det är du som är livet" (GoodWill) 1997.

Det är fem år sen.

Det är bara att hoppas att formen består.

Jessica Sjöholm är aktuell som ny sångerska i Wizex. Påpassligt släpps nu hennes duett med Haninge-sångaren Krister Olenmo från förra sommaren på singel. "Blott för din skull" (Kifab) kommer i två versioner på singeln, albumversionen som den lät på Olenmos underskattade debut-cd och en nyinspelad radioversion i lite tuffare utförande.

Per Ekbergs låt fungerar bra i båda förpackningarna, men kanske bäst i albumversionen. Där kommer Jessica Sjöholms röst mest till sin rätt och man får en känsla av vad hon kommer att kunna uträtta i Wizex.

"Blott för din skull" är en snygg popschlager, det kommer vi aldrig ifrån, det är också en av de bästa låtarna på Olenmos album, som nu kanske tack vare Jessica Sjöholms nyvunna status kan nå en större publik.

"Här hos mig" med Titanix är en av vårens starkaste dansbandsballader, konstaterade jag förra veckan. Singeln är producerad av Thomas Thörnholm, en uppgift som fallit bort från cd-konvolutet, men som nått mig nu i efterhand.

För övrigt tycker jag att det mest fanns dåliga förlorare i Tallinn.

Bäst just nu