Varför skulle det vara fel att vara gråtmild?

NÖJE

Joyride är på väg tillbaka.

Sen en månad är bandet ute och spelar igen efter sångerskan Gitte Tinglöf-Källmans mammaledighet.

Och i höst kommer ett helt nytt album.

Joyrides kommande platta blir bandets första sen den hyllade "Ett nytt millennium" (Mariann) för tre år sen.

Men helt tyst har det inte varit sen dess.

Då och då har Joyride släppt små kalaslåtar på singel eller på "Aktuell Musik"-samlingarna. Som "Hey hey honey", "Zigge Zagge" och "100 mil", låtar så bra att de förhoppningsvis hamnar på det nya albumet.

Nya skivan produceras av Lars "Dille" Diedricson - och redan nu i veckan kommer ett smakprov i form av singeln "Sällskap sökes" (Mariann).

Jag tycker väl inte att den är riktigt samma omedelbara lyckopiller som ett par av de tidigare nämnda, men Joyride har ändå ett lovande bett i gitarrerna.

I Kjell Sundvalls nya och hjärtevärmande komedi "Grabben i graven bredvid" kan man höra musik av Joyride och Thor Görans. Joyride har med stänkaren "Lust igen" från senaste plattan.

Thor Görans är med även visuellt, i några scener från dansbanan, där de uppträder med mjuka balladen "När alla har gått hem", och jag inbillar mig att det är en helt ny sång, då den inte finns med på någon tidigare cd.

Alltså hoppas jag på ett singelsläpp nu, Thor Görans.

Efter Aftonbladets artiklar om dansbandskrisen i förra veckan befann jag mig plötsligt i en intervju i norsk radio.

- Alla här pratar om krisen, sa Gro på rikskringkastingen och bad om synpunkter på norska dansbandet Ole Ivars teori om att krisen skulle bottna i bristen på humor i svenska dansbandstexter.

Jag sa nånting om att jag nog tycker att det finns humor även hos svenska textförfattare, men att det samtidigt är mycket nationalromantik, röda stugor, gamla minnen och livslång eller svunnen kärlek.

Och vad är det för fel med att vara gråtmild?

Det finns många exempel på svenska dansbandslåtar som gjorts med glimten i ögat. Minns förslagsvis "Fågeldansen", Curt Haagers gamla paradnummer, "Gösta Gigolo" med Ingmar Nordströms, Jigs "Robot Romeo" och "RFSU" med Säwes.

Det finns också sentida exempel med Barbados och Arvingarna.

Så nog finns det humor i svenska dansbandslåtar - men jag tror inte för ett ögonblick att det har något samband med krisen. Dessutom föredrar jag allvarligt menade texter om kärlek.

Bäst just nu

Michael Nystås [email protected]