Dags för ännu en kreativ höst

NÖJE

Jag kastar i mig en 59-kronors pasta med ”oxfilé”, lite sladdrig lök och en sås som tydligen är gjord på senap. Det är min lunch och samtidigt en smärtsam påminnelse om att semestern är slut, om att vardagen är här igen och att rikskupongerna återigen kommer att vara ett ytterst naturligt inslag i mitt liv.

Den här tiden på året kan vara rätt svår. Man har så mycket roligt bakom sig och så mycket tråkigt framför sig, känns det som i alla fall. Så för att bota den annalkande ångesten försöker jag – precis som jag gör varje år vid den här tiden – intala mig själv att det kommer att bli en ”kreativ höst”, med en massa roliga projekt och nya utmaningar. Eller så pratar jag om pengar. Inte om hur mycket kapital jag just nu förfogar över (132,50:-) utan om hur skönt det vore att vara miljonär och hur jag i en sån situation skulle göra av med mina pengar.

– Uffe Ekberg är väl god för en jävla massa miljoner, säger min kompis Martin som också äter pasta med oxfilé. Fan, han har ju bara glidit runt de senaste åren, pendlat mellan Marbella, London och Stockholm. Och han har tydligen en stående lyxsvit på ett hotell i Stockholm 365 dagar om året, så att han aldrig behöver bry sig om att boka ett rum, konstaterar Martin, en man vars högsta dröm är ett liv där han bara får ”softa”, precis som Uffe.

Vi pratar i säkert en timme på temat ”om vi vore miljonärer”, om vilka lägenheter vi skulle köpa, vilka städer vi skulle bo i, hur många bilar vi skulle ha och vilka företag vi skulle köpa och sen lägga ner direkt (”för att det vore vore coolt”). Den här dagen är vi övertygade om att en ordentlig dos cash är den sista pusselbiten i våra annars rätt så kompletta liv (nåja). Några pseudoexistentiella funderingar om huruvida pengar verkligen gör en lycklig på riktigt, tangerar vi aldrig, och det skulle Uffe heller aldrig göra. Det är därför Ace of Base-mannen på ett så avspänt sätt lyckas förkroppsliga uttrycket lycklig varje gång han dyker upp på tv med en ny guldlänk och ytterligare en Ferrari på sitt samvete. Och det är därför vi mår så bra under den här timmen.

På väg tillbaka till kontoret stannar vi vid en tobaksbutik.

Vi köper två trisslotter, sen börjar den kreativa hösten.

ARTIKELN HANDLAR OM