Äntligen nöthår!

NÖJE

’”Stängde du balkongdörren?’”

Mina föräldrar och jag satt i bilen på väg till den berömda loppmarknaden i Skärhomen utanför Stockholm. Min mamma skulle nämligen spana efter billiga blomkrukor och kanske också lägga vantarna på en ryamatta. Men tanken på de möjliga fynden hindrade henne inte från att oroa sig för min balkongdörr.

Jag undrade om hon tänkte: ”Min dotter har bott i egen lägenhet sedan 1993, vilket inkluderar ett halvår i London. Under åtta år har hon varken haft inbrott, brunnit upp eller blivit kidnappad av gerillan, men nu har hon nog fått en blackout och glömt balkongdörren öppen. Även om lägenheten ligger på sjätte våningen KAN ju Spindelmannen ta sig in i hennes lägenhet och sno fyrtiotalsvaserna som är värda en hundring styck.”

Samtidigt, i Umeå, höll min kombo på att förbereda sig för återfärd till Stockholm, efter semester hos sina föräldrar. Hennes mamma, som besökt oss tidigare under sommaren, hade krasst konstaterat att vi inte ens kan hålla liv i kaktusar. Mamman hade nu hittat en lösning på vår husliga öken. Hon försökte skicka med sin ogrönfingrade dotter några prunkande pelargoner med orden ”De är så tacksamma!”. Men trots förälderns entusiasm avböjde kombon det generösa erbjudandet. Pelargoner luktar apotek.

Samma kväll, när jag och mina föräldrar städade lägenheten inför kombons hemkomst, hittade jag min mamma med fundersam min ute i hallen.

”Jag har en gul nöthårsmatta som skulle passa här. Den är jättepraktisk. Du förstår, nöthår stöter ifrån sig smuts. Den är nästan självrengörande.”

Precis då kom kombon innanför dörren.

”Du”, sa jag surt, eftersom jag är en mycket otacksam dotter. ”Vill du ha en nöthårsmatta?”

Kombon tittade inställsamt på min mamma.

”Ja hurra! Äntligen nöthår!”

När mamma nöjt gick iväg för att berätta den glada nyheten för pappa, blängde jag på kombon.

”Äntligen nöthår”, härmade jag med bäbisröst. ”Vad är det för skitsnack?”

”Ledsen”, sa hon, ”men jag behöver nya föräldrar. Jag tackade nej till att ta med mig mammas bullar, så nu är jag förskjuten.”

Fotnot: Kombo = sammanboende kompis