Artisterna måste ta sitt ansvar

NÖJE

På frågan om artister har ett ansvar för sina texter svarade Capleton:

– Absolut! Därför är det viktigt att man är säker på att anamma det rätta levernet och inte berättar fel saker. Berätta för ungdomarna i Sverige att hålla sig borta från korruption, våld, droger och sodomi. Det finns många saker som kan vilseleda dig. Var dig själv och var ödmjuk.

Visst kan man ifrågasätta vissa delar av Capletons budskap, men han är tyvärr en av få som inser vilken betydelse och påverkan man kan ha på sina fans, och tar det ansvaret.

När Lisa ”Left Eye” Lopes gick bort skickade ett fan mig ett mail.

”Jag har TLC att tacka för hela min självbild. Jag är nu 26 år gammal, när jag var 16, kände mig ensam och med dåligt självförtroende, så 'adopterade' jag alla tre tjejerna som mina storasystrar. De hjälpte mig mycket när jag hade det tufft och deras texter var lite som min bibel. De lärde mig att se positivt på allt, att vara stolt över att vara tjej, att uppskatta mig själv. Att våga klä sig som man vill och se ut hur man vill, väga hur mycket man vill, och att värdera vänskapen. Och, så klart, safe sex.”

I dag är det ännu viktigare att artisterna tar sitt ansvar, när skönhetsideal och materialism har eskalerat. Vi som lyssnar på musiken har inte privata stylister, sminköser, danskoreografer, äkta diamanter i öronen, LD1 Lowenharts-hjul eller pojkvänner och flickvänner som Justin Timberlake och J-Lo.

Att vara en förebild innebär inte att man måste sluta svära eller ge upp fantasier. Och definitivt får man göra misstag. Annat vore "omänskligt" och det är just som en vanlig, mänsklig varelse man vill kunna relatera till sina idoler. Att veta att det även finns en vanlig människa under den där ytan.

Left Eye tog hand om sudanesiska flyktingpojkar och gjorde hjälparbete i Honduras. Fast hon är mest känd för att ha bränt upp sin pojkväns hus. Men jag lovar, det är inget av hennes fans som hade önskat att hon vore annorlunda. För det är säkert många tjejer som har frestats att tända på deras kärestas värdesaker också.

Vi behöver inte vara stjärnor för att vara förebilder. Vuxna är förebilder för barn, politiker är förebilder för samhället och så vidare.

Att försöka bortförklara ens ansvar som artist är ett hån, inte bara mot sina fans, utan mot hela grundreceptet för respekt.