Sven-Ingvars ger oss år av "guld och glöd"

NÖJE

Välgjord och påkostad.

Sven-Ingvars firar triumfer med nya livedubbeln "Guld & glöd" (NMG).

Kanske har de aldrig varit större än nu.

På "Guld & glöd" - med undertiteln "Mer hits än någonsin" - manifesteras Sven-Ingvars framgångar med egna krogshowen i Göteborg och Stockholm. Två skivor sprängfyllda av liveversioner av bandets största hits, främst hämtade från en föreställning på Tyrol i april i år.

Det är ett stycke svensk rock- och dansbandshistoria.

"Guld & glöd" är en dubbel som säljs till enkelpris och det är givetvis ett argument för inköp även det. Men det tyngsta argumentet är det musikaliska innehållet. Det mesta och det största finns med här - alla de folkkära sångerna, "Te dans mä Karlstatösera", "Fröken Fräken", "Kristina från Vilhelmina", några Frödingnummer och en försvarlig andel mer sentida alster: "Två mörka ögon", "Byns enda blondin", "Marie, Marie" och Per Gessles jublande "Högt i det blå".

Dansband eller rockband. Sven-Ingvars har nåt för alla.

Här finns förstås senaste singeln "Juninatten" med som bonusspår. Denna andlöst vackra ballad upptäckte jag häromdagen i en inspelning på Sven-Ingvars album "Playa Blanca" (Polygram) från 1976, då med titeln "När solen färgar juninatten".

Nyinspelningen är bättre, framförd av en 26 år äldre Sven-Erik Magnusson, med rösten präglad av de erfarenheter och ärr det för med sig.

Taggade och tända.

Sven-Ingvars blir kanske aldrig större eller bättre än såhär.

I fredags var det 25 år sen Elvis dog. Dansbanden har alltid haft en speciell relation till den gamle rockkungens musik. Vikingarna intar en särställning när det gäller att tolka Elvis, inte minst beroende på Christer Sjögrens remarkabla röstlikhet.

1993 utkom samlingsboxen "Svenska dansband spelar Elvis" (Frituna). Det är fortfarande en hörvärd samling Elvis-tolkningar. Mycket Vikingarna, förstås, men också Matz Bladhs i en fin "Blue Christmas" och en fräck "I need your love tonight", Thor-Görans gör en svensk version av "Kiss me quick" ("Kyss mig ömt") och Ingmar Nordströms en ömsint "The wonder of you".

Och jag tar fram Tonix "I remember Elvis Presley" från 1978 och minns hur min mormor brukade spela den för mig. Det är en fem minuter lång, känslosam hyllning med en laddad Göran Lindberg på sång, en refrängstark melodi med Elvis största hits insprängda i verserna.

Finns på Tonix cd "Samlade hits 1977-1996" (Mariann) för den som vill: "When I need you I can hear you".

Plusguiden

Michael Nystås