Det är gott när det är gratis

NÖJE

– Jag är inbjuden till en hotellinvigning i Göteborg och får ta med mig en gäst! sa väninnan. Vi bor på hotell, allt är gratis, det blir kul!

Jag nickade lyckligt, för gratis är gott.

Vinet började flöda redan på tåget dit. I ett betalande fall hade det kanske på sin höjd småsippat, men kostnadsmedvetna som vi är försökte både jag och väninnan att i alla fall få i oss fem glas var. Fem glas à 45 kronor = besparing på 225 spänn.

På hotellet bjöds vi på välkomstchampagne. Tyvärr kunde vi bara ta två glas utan att se konstiga ut, men vi sparade ändå 180 kronor var. Så eftersom vi hade tjänat storkovan, slog vi oss lösa på en flaska köpevin i baren. Den hann vi peta i oss innan den tjusiga middagen.

Men den tjusiga middagen var gräslig. Min bordsherre såg ut som Gert Fylkings gammelfarbror och höll ögonkontakt med min urringning hummern igenom. Väninnans bordsherre låg på samma charmnivå som ett krusbär och var också krusbärshårig på öron, nacke, hals och näsa.

Jag och väninnan smet ifrån kalaset och tog några stadiga drinkar på ett lokalt nöjeshak istället. För att hitta dit, och senare också hem, var vi tvungna att ta taxi eftersom ingen av oss kan a) Göteborg eller b) läsa en karta.

När vi sent omsider landade i hotellsängarna började väninnans mage att knorra. Hummer må vara dyrt, men mätt blir man inte. Så medan jag tvärslocknade gav hon sig ut på hamburgerjakt, återigen i taxi.

När jag hoppade ur sängen morgonen därpå satte jag foten på ett svampigt hamburgerbröd. Fram mellan frallorna halkade en skosula till burgare och gled iväg längs parketten.

– Hoppsan, sa väninnan. Jag orkade visst inte äta upp alla.

Jag hittade tretton hamburgare, fem milkshakes, tre läsk och oräkneligt antal stripskartonger i vårt rum. När jag tittade igenom våra gemensamma kvitton insåg jag att under vårt dygn i Göteborg hade vi gjort av med 1300 kronor. Vardera.

– Raring, sa jag. Nästa gång du föreslår något som är gratis, påminn mig om att jag inte har råd.

– Lugn, sa väninnan. När städerskorna upptäcker all smält ost i heltäckningsmattan, kommer jag aldrig att bli bjuden på fest igen.