Våprollen kan bli en sanning

Efter att förra veckan ha skrivit

NÖJE

om hur jag intet ont anande uppträdde i SVT som kinesisk transa, kröp en väninna fram ur garderoben. Hon hade varit gäst hos machoikonen Robert Aschberg i dennes pratprogram Aschberg & Co. Det var på den tiden då unga kvinnor var en nymodighet i rutan, 1995 si sådär. Gubbarna hade upptäckt jämställdheten och kvoterade in mer eller mindre kvalificerade alibin i rutan. Min väninna var inte bara 25 år, hon hade dessutom blont hår och D-kupa. Utan vidare krusiduller blev hon satt att komplettera machomannen Aschberg och hans manliga sidekicks professor Drövel, professor Lingvistik och professor Kalkyl, som alla tre var medvetna om att hon framför allt var där som utsmyckning. Ingen av dem var intresserad av hennes insida. Hon var ung, hon var kvinna, hon var där – det räckte för de fyra grabbarna från Fagerhult.

Väninnan hade inte en aning om allt detta. Hon var redan då en driven karriärkvinna som var van att bli tagen på allvar. Hon kunde utan att blinka hålla ett improviserat säljtal till femtio slipsnissar och få dem att öppna plånböckerna. Hon blev mycket stressad över att samtalen i studion hölls över hennes huvud och var samtidigt så skräckslagen av tv-kamerorna att hon inte förmådde göra annat än att sörpla lite på vinglaset hon tilldelats. Hon gick från tyst till knäpptyst. Hon gick från knäpptyst till stum.

Inte förrän samtalet

kom in på Palme-mordet vaknade hon till liv. På något vis på något sätt måste hon bidra till programmet. Hon hade ju för tusan fått gratis vin! Så hon öppnade sin bjärt orangemålade mun:

”Jag tror att Christer Pettersson gjorde det.”

För första gången vände sig jätten Aschberg mot den dittills stumma delen av möblemanget – min väninna.

”Och vad baserar du den teorin på!” sa han, uppriktigt förvånad.

Här finns det så många saker att säga. ”En av mina bästa vänner är kriminalreporter och har jobbat med fallet”, skulle till exempel ha varit både bra och sant. Men väninnan svepte vinglaset, såg Aschberg stint i ögonen och pep:

”Kvinnlig intuition!”

Har man tilldelats den ovana rollen som våp så är det svårt att plötsligt börja tala gubbars språk.

Kicki Norman