Streaplers visar sitt lekfulla, gyllene 70-tal

NÖJE

Med nya långköraren "Änglasjäl" på Svensktoppen är Streaplers heta igen.

Dubbelsamlingen "Guldkorn" (Mariann) är ett alldeles utmärkt tillfälle att återknyta bekantskapen.

Nya balladen "Dansa" borde bli nästa stora hit.

"Guldkorn" är inte den definitiva Streaplers-samlingen - det torde kräva en hel box.

En sådan var på gång inför jubileumsåret 1999 då bandet fyllde 40, men reducerades till dubbelalbumet "Var slutar vägarna" (Mariann) med hälften nytt och hälften gammalt material.

På "Guldkorn" har man valt en lite annorlunda väg: Skiva 1 summerar de tio senaste åren och kompletteras med tre nyinspelade sånger. Skiva 2 koncentrerar sig i stället på Streaplers 70-tal, många av de 20 sångerna på den ges nu för första gången ut på cd.

1992-2002 var genombrottsår för lyhörde sångaren Kjetil Granli, år då Streaplers slog rekord på Svensktoppen med "Till min kära" och hade hits som "Allt det som kärleken är" och "Lång väg till dig".

De finns med på "Guldkorn", men också mer udda spår som "Tusen skäl för att stanna", "Man ska ha tur" och den fina, lite visbetonade "Leve kärleken", som, inbillar jag mig, är en helt ny Streaplerslåt.

Nästa stora hit med Streaplers borde bli den nyinspelade "Dansa", skriven av Michael Ågren. Det är en lite modernare arrangerad, mjuk ballad, känsligt framförd av Kjetil Granli. Dessutom bättre än "Änglasjäl".

70-talet var ett gyllene, och många gånger lekfullare, decennium för det strävsamma Kungälvsbandet. Sångarna hette Bjarne Lundqvist, Ove Pilebo och Lasse Larsson (fortfarande kvar i bandet), och mer eller mindre odödliga hits som "Vad har du under blusen, Rut", "Du lever som du en gång har lärt" och "Bara femton år" härjade på listorna.

"Guldkorn" bjuder på ett representativt axplock av Streaplers 70-tal. Några favoriter förutom de redan nämnda: "Säj mej vart du går" (11 veckor på Svensktoppen 1976), melodistarka "Rock"n"roll baby" (1977), svängiga "Bugga" (1975), Peter Himmelstrands "Nån däruppe måste gilla mig" (1971), "En enda fråga" (1975) och den smått osannolika kulthyllningen "Kom hit, Fantomen" till - just det - seriehjälten Fantomen.

Sköna låtar med några riktigt sköna gubbar.

Helene & Gänget tackar för sig med stor final i skånska Oxie på lördag. Bandet lägger sorgligt nog av efter tolv år.

Det är dessutom sällsynt otajmat - Helene & Gänget har just nu sin kanske största hit på Svensktoppen sen "Segla din båt i hamn" 1995 med senaste singeln "Så speglas kärleken" (GoodWill), som jag kallade för deras bästa inspelning på fem år.

Plusguiden ?+?+?+

Michael Nystås [email protected]