Få tjejer har rätt inställning

NÖJE

Jag och min kombo är matvrak på ett sätt som många tjejer inte vågar vara. Vi bantar enligt principen ”så länge man tränar får man äta hur mycket som helst”, vilket innebär att vi inte bantar alls. Vi är ju båda vältränade som Jane Fonda 1985. Ja, bortsett då från att jag har slutat träna. Men om jag låtsas att jag fortfarande spelar basket tre dagar i veckan funkar dieten utmärkt.

Vår kostcirkel består av sex olika delar: Rotfrukter (chips), mejeriprodukter (ost), vete (bullar), protein (salami), lakrits (lakrits) och frukt (tranbärsjuice, dricks vanligen med vodka). Dessa sex delar försöker vi få i oss varje dag. Ingen kan säga att det inte är en varierad kost. Kombon – som är något mer avancerad än jag – äter dessutom mycket gurka. Själv betraktar jag grönsaker med misstänksamhet. De är ju oftast besprutade.

Vi har hittat ett fik i Stockholm som serverar brunchbuffé för 59 pix. Där satt vi så sent som i söndags och skyfflade i oss rostad macka med ost, fralla med skinka (och gurka, i kombons fall) och Husmans med ägg med kaviar. Det gäller ju att få valuta för pengarna. Målet är att kaféet ska gå back på oss varje vecka.

Sedan gick vi in på andra ronden: knäckemacka med ägg och kaviar, fralla med skinka och rostmacka med ost. Därefter tänkte jag ge mig i kast med leverpastejen, så jag la några rejäla skivor över ännu en rostad fralla.

Men väl tillbaka vid bordet kände jag att utrymmet i magen började bli begränsat. Faktum var att pastejmackan inte alls såg så lockande ut som den hade gjort bara någon minut tidigare.

Kombon, som just hade gett sig i kast med en rejäl tallrik fil och flingor, noterade i ögonvrån min tvekan inför berget av luftiga pastejskivor.

”Va’äre?” mumlade hon otydligt med munnen full av kalaspuffar.

Jag bet hörnet av den lille mackrackaren och idisslade olyckligt.

”Jag trodde jag var hungrig. Men det var jag visst inte.”

”Mhm”, sa kombon med kännarmin. ”Du åt inte tillräckligt fort.”

Jag var djupt imponerad av hennes sakkunskap. En så professionell inställning till mat är det som sagt inte så många tjejer som har.

Kicki Norman , [email protected]