Robertson imponerar efter fem års tystnad

NÖJE

Rossligare än någonsin:

Alf Robertson är tillbaka med sitt första studioalbum på fem år.

Det är riktigt imponerande.

Efter en tystnad på fyra år återkom Alf Robertson förra året med två dubbelsamlingar, "Guldkorn" och "Soldaten och kortleken". Den sistnämnda innehöll en handfull nyinspelade sånger, men det är först med nya albumet man kan säga att han är tillbaka på riktigt.

Med "Rosenkyssar" (Mariann) satsar han åter på ett dubbelalbum. Efter att ha varit nära döden för några år sen har Alf Robertsons musik fått ett större djup. Han har alltid reflekterat kring de stora frågorna, men gör det nu på ett sätt som många gånger går rätt in i hjärtat.

Därför kan han framföra en söndertjatad text som "Tusen bitar" med större trovärdighet än kanske någon annan. Man vet att han har balanserat där. Det finns strofer på plattan han väser fram med till synes stor ansträngning.

Det är 15 nyinspelade sånger, en blandning av nyskrivet och gamla örhängen.

Albumet har två sånger som sticker ut framför de andra. Egna balladen "Vackra damer" kan vara det starkaste Robertson skrivit på 20 år. Det är en jordnära ballad om förlorad kärlek och samtidigt en geografisk resa genom Sverige.

Tom Waits "Tom Traubert"s Blues" (mer känd som "Waltzing Matilda") har på svenska blivit "Dansa Mathilda". Alf Robertson gör en rent hjärtekrossande tolkning: "Jag hittar inga goda vänner här / och ingen kan mitt språk / och allt är nog över / jag har en enda längtan kvar", sjunger han.

Andra skivan på den här dubbeln är en varsamt sammansatt samling med 16 mer udda spår från åren 1980 till 1997.

Första kompilationen från Fame factory-skolan i Skara, "Volym 1" (Mariann), samlar alla låtar från de första tre veckofinalerna, 14 bidrag, en del av verkligt hög klass.

Att höra sångerna i producerat skick förändrar intrycken från tv.

"No one else" med charmören Fernando Fuentes är fortfarande en fet discohit, "Perfect bliss" med tävlingens bästa kvinnliga sångerska Jessica Andersson lyfter flera snäpp på cd och svärmorsdrömmen Mathias Holmgren prickar in en riktig pojkbandsballad med smäktande "Jag tillhör dig".

Men den största fullträffen står jämtlänningen Michael Michailoff för. "Girlfriend", blek i tv, förvandlas på skiva till en riktig popexplosion med ringande Byrds-gitarrer.

Cool.

Premiären för "Svensktoppskavalkad" med Git Persson, Christina Lindberg och Johan "Jota" Thorén blir i Borås Folkets park nu på lördag. Konceptet bygger på regelrätta danskvällar med de bästa sångerna från Kellys, Christina Lindbergs och Jigs.

Plusguiden

Michael Nystås

ARTIKELN HANDLAR OM