Se upp - nu kommer de norska dansbanden

NÖJE

De norska dansbanden kommer på bred front.

En medveten satsning görs nu för att lansera norska orkestrar i Sverige.

Ole Ivars nya samlingsdubbel är det senaste exemplet.

Norska skivbolaget Tylden & Co sneglar på den svenska marknaden. Senast i somras med samlingen "14 norska dansbandshits". Nu introduceras Norges största dansband Ole Ivars med fullmatade dubbel-cd:n "40 beste" (Tylden), som samlar bandets största hits från de senaste tio åren.

Ole Ivars har i 38 år framgångsrikt kombinerat humor och allvar i sin musik och påminner rent musikaliskt om vårt eget Thorleifs, inte minst för att blåsinstrument och dragspel ges stort utrymme.

"40 beste" är ett mycket bra album, dansant och varierat med hög kvalitet på sång och musik.

Basisten och sångaren William Kristoffersen är en av Norges största låtskrivare med imponerande melodikänsla och bredd.

En humorlåt som "Nei, så tjukk du har blitt" har en riktig hitrefräng och flera sånger blandar sinnrikt dansmusik och folkviseton.

Det är en skicklig balansgång.

Allra bäst blir Ole Ivars i mer eftertänksamma texter som gripande "Trur du hu mamma kan danse" där en sjuåring frågar om hans döda mor dansar i himlen.

Två andra favoriter är den livsbejakande och poppiga "Fem mann i et danseband", som musikaliskt för tankarna till gamla Jigs, och "Do you love me", som lånar vilt från 60-talsmusiken.

Ole Ivars har sedan tidigare en svensk publik och har spelat in flera duetter med Kikki Danielsson genom åren.

Det är en publik som bara växer.

15 november är datumet alla Barbados-fans rödmarkerar i sina kalendrar. Då släpper bandet oväntat ett nytt, ännu obetitlat, album, bara åtta månader efter femplushyllade "Världen utanför" (Mariann).

Det är oklart exakt vad Barbados nya cd innehåller, men förmodligen är detta det album med 60-talscovers som varit på tal länge nu.

Ett drömprojekt.

Får Jag Lov fyller tio med ett färskt specialnummer där redaktionen blickar bakåt. I en fet genomgång passerar de senaste tio årens största sångare och sångerskor revy: Jenny Öhlund, Monia Sjöström, Christina Lindberg och Charlotte Nilsson.

Magnus Carlsson dyker upp som söt omslagspojke första gången i ett nummer från 1995, och nystartade Arvingarna poserar i glänsande kavajer och slickat hår 1992.

Många goda minnen, men också den glada nyheten att Sannex-Jenny startar eget dansband i vår tillsammans med sambon och musikern Niklas Adamsson. Intresset kring Jenny Saléns orkester är stort.

Hans Martin är fyra på albumlistan med sin cd med andliga sånger.

Det är tv-reklamens makt.

Bäst just nu

Michael Nystås

ARTIKELN HANDLAR OM