Vi mötte Leno med falsk nonchalans

NÖJE

Jay Leno är min väninnas stora idol. Hon skulle sälja sin egen mamma för att få träffa honom. Inte nog med det. Hon skulle dessutom glatt slänga med sina tre syskon, sin pappa och sin pappas hund på köpet. Det berättade hon för mig och min kombo när vi sörplade i oss varsin chai latte på ett kafé på Melrose Avenue för ett par veckor sedan. Men kombon var tveksam:

”Men ser kändisar ut i verkligheten som de gör på tv? Jag skulle nog börja med att fråga ’Är inte du Jay Leno?’ för jag skulle inte tro att han kunde fika på samma kafé som oss...”

Jag hade en tredje handlingsplan redo:

”Om Leno kom in här skulle jag be om hans autograf eller komplimentera honom för hans dräpande humor. Det är väl vad fans brukar göra? Man vill ju verka så normal som möjligt.”

Vi bjäbbade lite om vilket av de tre alternativen som bäst skulle visa för Jay att vi är normala men ändå extremt pålästa, smarta och snygga fans. Vi kunde inte enas så när vi lämnade kaféet var vi alla fast beslutna att just vår metod var den bästa i mötet med en Stjärna.

Och givetvis stod just Jay Leno med utanför kaféet när vi kom ut. Han och ett kamerateam gjorde korta intervjuer med förbipasserande. Jag körde armbågen i sidan på väninnan:

”Perfekt! Fråga om du får vara med!”

”Det skulle jag göra om inte mina ben just hade förvandlats till gelé”, svarade den plötsligt svettblanka väninnan med ett krampaktigt tag om närmsta lyktstolpe.

”Du då?” sa jag till kombon. ”Du har ju chansen att testa din star approach här och nu!”

”Javisst”, sa kombon med illa dold sarkasm. ”Jag går fram till en kille som ser ut som Jay Leno, pratar som Jay Leno och har en kamera i ansiktet och frågar om han möjligen inte är Jay Leno.”

Vem skulle då göra en insats?

”Tja”, sa jag i falskt nonchalant ton. ”Om han inte jobbade skulle jag givetvis be om en autograf, men jag vill faktiskt inte störa. Ska vi gå då?”

Sagt och gjort. Vi svepte förbi vår gemensamma idol när han intervjuade förbipasserande vanliga icke-kända människor utan att bevärdiga honom med en enda beundrande blick.

”Hoppas han ser oss nu när vi går”, sa väninnan. ”Så han ser att vi inte bryr oss om att han är känd, menar jag.”