Charlotte övertygar i den vackra julballaden

NÖJE

Över 400 000 har sett den turnerande julshowen "Årets julkonsert".

Den 18 november släpps skivan med samma namn.

Men redan nu kommer färska trespårssingeln "Julen är här" (NMG) med Christer Sjögren och Charlotte Nilsson.

Det är Tommy Körbergs och Sissel Kyrkjebös gamla paradnummer, en gång skrivet av Billy Butt och Sölve Rydell, som får nytt blod av duettparet Sjögren och Nilsson.

"Julen är här" är en vacker ballad som också tolkats av exempelvis Jenny Öhlund. Det är framför allt intressant att höra hur Charlotte Nilsson tar sig an den, hon gör det med stor övertygelse, men även Christer Sjögren sjunger med värme och inlevelse.

Nya singeln rymmer ytterligare två sånger: Charlotte Nilsson gör en känslig tolkning av "Jag drömmer om en jul hemma" och Sjögren hörs i "Jul jul strålande jul". Arrangemangen är mjuka och finstämda.

"Årets julkonsert" tar upp kampen om julens skivköpare med laguppställningen Christer Sjögren, Charlotte Nilsson, Wenche Myhre, Björn Hedström, Pernilla Wahlgren och Örebro Gospel.

När möjligheterna för svenska dansband att höras och synas blir alltmer kringskurna - och inte minst svenska dansbandsfans dito - finns anledning att, inte utan viss avundsjuka, titta på den senaste norska satsningen.

Det är norska TV 2 som i januari sänder en dokumentärserie i fyra avsnitt om dansorkestern PK & Dansefolket. Bandet bildades så sent som i oktober 2001 och började omedelbart följas av ett filmteam från tv, som nu resulterar i fyra program i vinter.

Imponerande.

PK & Dansefolket gav ut sitt första album i augusti i år.

Det är som om svensk tv skulle satsa tio timmar på en serie om Helene & Gänget. Fullständigt otänkbart, med andra ord. Eller vad säger Leif Jacobsson?

Gamblers från Mariestad är ett nytt, ungt dansband som det talas en del om. Bandet vann tidigare i år tävlingen "Dansbandsjakten" i Malung och medverkade i radions "I afton dans".

På färska singeln "Hon säger samma sak" (Megil) satsar de på en nyinspelning av en några år gammal Wahlströms-låt.

"Hon säger samma sak" är skriven av Henrik Sethsson. För alla som glömt det är han mannen bakom Friends schlagervinnare "Lyssna till ditt hjärta". Han var också frontman i numera nedlagda Hjältarna, men har nu renodlat sin verksamhet till låtskrivande och produktion.

Gamblers är en positiv överraskning i en annars tunn skivhöst. Det är sparsmakad dansbandspop med en bra sångare.

Jag vill också påminna om att Mariestad är hemort även för Sound Express, som vann dansbands-SM 1999

Vad det kan betyda för Gamblers framtid törs man inte spekulera i.

Bäst just nu

Michael Nystås

ARTIKELN HANDLAR OM