Sluta klaga – gå på konserter istället

De som klagar

NÖJE

är ofta de som egentligen inte bryr sig.

Jag vet till exempel inte hur ofta jag hört folk säga att det är för jävligt att det är en så dålig livescen i Stockholm. Jag blir lika förundrad varje gång. För de som säger det är påfallande ofta människor som man ändå aldrig ser på konserter, som läst i tidningen att livescenen i Stockholm är så dålig och så säger de det.

Det är inte mitt fel att jag inte orkar gå på konserter längre utan nån annans, liksom. Att klaga är alltid det mest bekväma.

Och vad det är folk jämför med? London? New York? Aningen större städer, som bekant.

Att Stockholm är en dålig konsertstad är en myt. Lokalproblem, visst, men det är delvis en annan sak. Kolla bara den närmaste tidens Stockholmsgig i konsertlistan på nästa uppslag. Tycker ni det är lite och ointressant kan det förmodligen förklaras med att popmusik slutat vara viktigt för er.

Själv har jag den senaste tiden sett några av årets allra bästa konserter med svenska band på Stockholms lite mindre scener.

Som The Embassy på Debaser (för övrigt det bästa konsertställe som öppnats i stan på evigheter) härom fredagen. En popduo från Göteborg som låter rätt mycket som man vill att New Order och Pet Shop Boys fortfarande skulle låta och oftast spelar singback, men som ändå engagerar med sprudlande popkänsla. Debutalbum 15 november.

Eller Franke, också de från Göteborg och precis som Embassy på lilla lokala bolaget Service. Vinylsingeldebuten "Aldrig förstå" från i våras är kanske den bästa Jesus And Mary Chain-pop på svenska jag någonsin hört. På Universitetet i Stockholm manglar de ut ett slags svärtad, elak Joy Division-möter- Brända Barn-rock som kanske vinglar och är lite ofärdig fortfarande men å andra sidan känns mer levande än det mesta just nu. Ny ep inom kort, jag räknar dagarna.

Och, samma kväll, The Radio Dept. Småfumliga shoegazers från Malmö med melodier så fina att de håller på att gå sönder. Dem lär, eller åtminstone bör, ni få höra mer av.

Det händer alltid saker. Som vi brukar säga: alla år är bra popår. Bara man bryr sig.

Måste erkänna att

nya David Bowie-dvd:n "Best of Bowie" är ganska lysande. Bara Spiders From Mars-basisten Trevor Bolders skogstrollet-polisonger i "Starman" från "Top Of The Pops" 1972 motiverar faktiskt inköp.

Bäst just nu?

Missy förstås.

Håkan Steen